Защо еленът Рудолф има червен нос

Рудолф

Преди много години писателят Робърт Мей създал безсмъртното си произведение Нощта преди Коледа. В него той надълго и нашироко разказвал на децата са специалния елен Рудолоф, който имал светещ червен нос и бил основната причина Рудолф да бъде отхвърлен от останалите елени.

Но, както става в приказките, един ден самотният елен Рудолф срещнал Дядо Коледа. Добрият старец имал нужда от водач, който в тъмното да открива комините на къщите и така Рудолф станал водач на шейната на Дядо Коледа.

Оказва се, че в историята на Робърт Мей има голяма доза истина. Поне така смята американският биолог Натаниъл Домини, който обяви, че е намерил рационално обяснение затова защо носът на елена Рудолф е червен, при това ярко червен.

Според биолога Натаниъл носът на елените е един наистина невероятен орган, който им позволява за виждат през мъглата и облаците, и не само.

Яркочервеният нос на Рудолф е истинска топлинна лампа, която помага на необикновените очи на северния елен да различават ултравиолетовата светлина и по този начин да откриват пътя си, когато пред тях има препятствия.

Натаниъл Домини, който преподава в американския колеж Дартмут в Хановър, щата Ню Хемпшир изказва теорията, че червеният нос на елените се дължи на способността им да различават ултравиолетовата светлина.

Коледен елен

Всъщност елените, в частност северните елени, имат необикновени очи, които имат способността да менят цвета си.

Това откритие е направено пред октомври 2013 година.

Тогава учените установяват, че цветът на очите на северните елени зависи от сезона. През пролетта и лятото те са жълти, а през зимата – сини.

Именно на уникалния син цвят, който придобиват очите на елените, се дължи и уникалното им зрение.

Ето защо Домини се присъединява към всички онези деца, които вярват, че еленът Рудолф притежава способността да се ориентира в гъстите мъгли и облаците благодарение на червения си нос.

Единственото предизвикателство пред Рудолф според специалистите е това, че такъв голям и червен нос трябва да е богато кръвоснабден, т.е. да има много кръвоносни съдове.

Но това ще означава, че животното ще губи много телесна топлина и децата ще трябва да хранят Рудолф много по-добре, отколкото останалите елени от впряга на Дядо Коледа.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати