Смъртоносни бактерии нападат планетата ни!

Смъртоносни бактерии

Неуловима бактерия напада планетата. Опасният микроорганизъм вече е открит в животни и проби от болни хора.

В последните години учените установиха, че има бактерии, които свикват и стават резистентни към антибиотиците, които са предназначени да ги унищожават. Въпреки това организмите намериха начин да се справят с тях и се оказа, че те все пак са уязвими към въздействието на полимиксините. До този момент...

Китайски медици са открили ген, който прави болестите неуязвими срещу антибиотиците от класа на полимиксините. Това поставя тези лекарства в групата на останалите, които вече не са в състояние да унищожат опасните микроорганизми. Новият ген вече бе открит в няколко животински вида в Южен Китай. Оказва се, че той фигурира и в някои човешки болести.

Първият известен на науката ген, който подпомага резистентността към колистина, е способен с лекота да се мести от една бактерия в друга. Докато пребивава в нея, той засилва нейната устойчивост към антибиотици. До момента други подобни мутации се ограничаваха до преките потомци на мутиралите микроби.

Бактерии

Новата обаче обитава и бактерии, които причиняват най-страшни и смъртоносни болести. Това на практика означава, че много от болестите, които до момента се лекуваха лесно, бързо могат да се превърнат в нелечими.

Учените от Южнокитайския университет по агрономство са установили, че генът става все по-разпространен в Южен Китай. Освен в животинските проби, той вече се открива и в хората. Той е регистриран в 16 от 1 322 проби от урина и кръв, взети от различни болници от региона.

Новият ген е кръстен MCR-1. Учените са притеснени, че той има способността да репликира автономно, което го прави неуловим. Той се установява в плазмидите и дори да бъде лекуван с други антибиотици, не изчезва.

Трябва бързо да се намери начин за справяне с проблема, иначе оцеляването на човечеството може да бъде поставено под въпрос, категорични са учените.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
02.12.2015 23:39
Чудя се кой ли е създал вируса всимко е нагласено ко се правят че не знаят от къде е дошъл и как може да се спре
1
15