sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пчели превръщат в мумии нападателите си

Пчели превръщат в мумии нападателите си

Пчели превръщат в мумии нападателите си
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На пръв поглед пчелите може и да изглеждат безобидни създания, като изключим жилата им, но ето че те могат да бъдат и смъртоносни. Като пчелите от вида Trigona carbonaria, които живеят в Австралия.

Пчелите превръщат в мумии всеки досаден нашественик, позволил си да нахлуе или атакува кошера им, пише списанието "Ню Сайънтист".

Най-често смъртта си в пчелните кошери намират паразитни бръмбъри, които приключват живота си, удавени в смес от растителна смола.

"Когато се озоват в пчелния кошер, бръмбарите биват обездвижени, дехидратират се и изсъхват, също като мумии", казва етимологът от Швейцарския център за изследване на пчелите в Берн Марк Греко.

За да проследят по-точно и отблизо действията на пчелите, Греко и екипът му поставят близо до кошери на пчелите Trigona carbonaria дребни бръмбари от вида Aethina tumida.

Тези бръмбари преживяват като нападат обикновено отслабени кошери, напуснати от пчелата-майка.

По време на експеримента пчелите, които играели ролята на караул на входа на кошера, незабавно нападнали натрапниците. Дебелата броня на бръмбарите обаче се оказала проблем.

Тогава пчелите сменили тактиката и преминали към мумификация в смес от смола, кал и восък.

Кошерите били следени с камери и те показали, че мумификацията на цялата група бръмбъри отнела на пчелите само някакви 10 минути.

Единственият шанс на нападателите на кошера да оживеят е, ако температурите са около 40 градуса. Тогава смолата не успява да се втвърди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
силвия
силвия
09.12.2012 20:08
Вярное!Ние имаме пчелин, намирали сме малка мумифицирана мишка в кошера.Толкова добре беше запазена, че изглеждаше като жива
1
0