Цели 260 гигантски геоглифа в казахстанската пустош шашнаха учените

НАСА Казахстан

Сателит на НАСА засне мистериозни древни рисунки в казахстанската пустиня. Те са с размери на няколко футболни игрища и са открити съвсем случайно от казахстански любител археолог.

Снимките, получени от спътник на НАСА, показват общо 260 гигантски земни геометрични фигури, наречени геоглифи. Те се откриват в отдалечен степен район без дървета и са изключително подобни на тези в платото Наска.

Откритите фигури са обособени в пет различни групи, в зависимост от тяхната форма. Те са правоъгълни, кръгли, с формата на кръст, само с линии или на свастика с три лъча. Най-голямата древна рисунка е квадрат, очертан от 101 могили. Противоположните му ъгли са свързани с диагонали, а по площ е по-голям от основата на Хеопсовата пирамида.

Поради огромните си размери фигурите могат да бъдат видени само от въздуха. За момента учените нямат обяснение за смисъла им. Относно произхода им специалистите предполагат, че са на около 8 000 години, тъй като се намират близо до неолитно селище.

Една от теориите е, че са дело на маханджарската култура, процъфтявала по тези места през VII-V пр.н.е. Ако е така обаче, остава въпросът как ще бъде обяснен фактът, че чергарските племена са се задържали толкова дълго на едно място, за да създадат подобни колосални конструкции. Както и този за какво точно са ги използвали.

Любителят-археолог Дмитрий Деем открива колосалните рисунки още през 2007 година чрез Google Earth. В началото той решава, че това са останки от съоръжения от времето на Съветския съюз.

След като осъзнава колко са древни, прави предположение, че може би са служили за наблюдение на движението на Слънцето както в Стоунхендж.

И до днес учени, археолози и специалисти се опитват безуспешно да разгадаят мистерията, която обгръща древните рисунки в казахстанската пустиня.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати