Китай ще изследва тъмната материя

Тъмна материя

Китай е една от трите страни, които са извеждали хора в Космоса. Тя е една от основните световни сили, които не пестят ресурси за изследване на необятната Вселена. Опитите на китайските космолози не стихват. През следващата година те планират да изследват непроучени до момента области на космическото пространство, както и невероятната тъмна материя.

Китайското космическо ведомство планира да изстреля серия от космически спътници в края на тази и началото на следващата година. Те ще имат за задача да достигнат до непроучени до момента области, както и да вземат проби от тайнствената тъмна материя.

У Цзи, директор на Държавния научно-космически център на КНР, заявява, че Китай е новатор, що се отнася до въпросите за изследване на Космоса. Страната никога не е следвала останалите, дори напротив – тя винаги се цели в непокорени висоти.

За момента са подготвени четири научни спътника, които ще бъдат изстреляни в края на 2015 година от космодрума Цзюцюан. Контролният център, който ще ги управлява, ще се разположи в предградието на Пекин Хуайчжоу.

Сателити

Амбициозната програма на Научно-космическия център включва и изстрелването на спътника SJ-10 още през втората половина на 2016 година. Той ще изследва микрогравитацията, което необходимо за бъдещите космически мисии с човешко участие. С него ще излети и орбитален телескоп, който ще се използва за наблюдения на космически обекти в рентгеновия диапазон.

Освен цялостно наблюдение амбициозният проект има задачата да изследва най-слабо проучения феномен в съвременната астрономия – тъмната материя. До момента няма сигурни данни за нейното съществуване. Засега единственото известно на учените е, че може да бъде засечена индиректно по гравитационните си въздействия върху познатата материя.

Китайските космолози ще заложат на изследване на проводимостта на частиците тъмна материя. Те ще се опитат да определят нейния състав, енергиен заряд и други показатели.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати