Тайнствени люспи на Плутон

Плутон

Космическият кораб Нови хоризонти донесе първите данни, след като премина на рекордните 12 500 км от повърхността на Плутон.

От преминаването си покрай планетата корабът е събрал толкова много информация, че ще е нужна около година, за да пристигне тя на Земята. Дошлите до момента данни показват невероятно разнообразие от структури с различни възраст, цвят, форми и отразяващи способности.

Получената информация ще позволи да се направят по-точни изводи относно загадъчните геоложки структури, географията и поведението на най-отдалечената в Слънчевата система планета, както и най-големия ѝ естествен спътник Харон.

Оказва се, че именно малките планети имат способността да остават активни милиарди години след образуването си. Учените са открили сигурни доказателства за големи слоеве мъгла в атмосферата на малката планета. Оказва се също, че Плутон е малко по-голяма, отколкото се очакваше.

Освен големите количества лед по повърхността на планетата, учените са изненадани и от нещо друго. Сондата от Плутон се е натъкнала на тайнствените люспи, които обхващат области от сърцето на Плутон към екватора. Интересна е и синята мъгла в най-горните слоеве на атмосферата.

Между Плутон и най-голямата ѝ луна Харон има много сходства, което навежда учените на мисълта, че двете тела произхождат от малко- или неразличаващи се предшественици преди техния сблъсък. От тази изходна точка предстои учените да направят изводи за продължителността, времето и дори за механизма, по който са се образували телата в Пояса на Кайпер.

Следващата порция данни ще пристигне на Земята през ноември. Тогава Нови хоризонти ще изпрати снимки с резолюция от 70 метра.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати