НАСА създаде нова карта на Юпитер

Юпитер

Нови снимки на Юпитер, получени от космическия телескоп Хъбъл, позволиха както изготвянето на нова карта, така и разкриването на сензационно откритие.

Апаратът Хъбъл наблюдава Космоса през последните 25 години. Въпреки че претърпя няколко фатални повреди, той все пак продължава да изпраща уникални фотоси до Земята. През 2018 година Хъбъл ще премине в ръцете на неколкократно по-мощната обсерватория James Webb. Именно това е и причината на телескопа да се поставят нови цели като планетите от нашата Слънчева система. Изображенията са заснети с широкоъгълната камера на телескопа, която бе монтирана при последната сервизна експедиция.

Снимките на Юпитер позволиха на учените да създадат нова и по-детайлна карта на планетата. На тях се наблюдават невиждани до момента подробности. Едно от откритията е необичайна вълна на север от екватора на планетата и уникално нишковидно образувание в сърцевината на Голямото червено петно – ураган, три пъти по-голям от размера на Земята, който бушува в продължение на стотици години на планетата гигант.

Всички те потвърждават теорията, че Голямото петно започва да се свива. Снимките могат да бъдат видени на интернет страницата на Центъра за космически полети Goddard на НАСА.

Спътник Юпитер

От получените фотоси космическата агенция е създала 4K видео на въртенето на планетата. От месец агенцията полага усилия да разпространи повече UHD кадри в YouTube, както и нов специален 4K телевизионен канал.

Наблюдения като това на Юпитер се правят с цел да се добие представа за химичния състав на атмосферата и движението на бурите, облаците и ветровете на съответната планета. Новата програма ще изучава планетите от Слънчевата система и в следващите години ще премине към Уран, Нептун и Сатурн. Това ще даде възможност на учените да проследят как се променят съседните ни планети през годините.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати