Феноменален водопад се подпалва веднъж в годината

Horsetail Firefall

Един от ней-необикновените природни феномени на планетата е водопадът Horsetail Firefall или Огнената конска опашка. През по-голямата част от годината той не се различава с нищо от останалите водопади, но веднъж в годината избухва в пламъци заради определени условия на природата.

Атракцията може да се види може да се види през зимата за не повече от 10 минути. Водопадът се намира в националния парк Йосемити в САЩ, където всяка година се стичат хиляди фотографи и туристи, за да станат свидетели на чудото.

Водопадът се стича на височина от 480 метра по скалната формация Ел Капитан. Подпалването, при което водата прилича на златисти ярки пламъци, се случва през февруари всяка година. Тогава водопадът прилича повече на падаща лава.

От неговата вода обаче няма да да се опарите, тъй като огънят е оптическа илюзия. Феноменалната гледка се получава заради съвпадение на няколко природни фактора.

Топенето на снеговете през февруари прави водата на водопада по-студена и буйна от обикновено и когато времето е ясно, особено по залез, слънчевите лъчи оцветяват с магическите златисто-оранжеви тонове водопада, така че той да изглежда все едно се е запалил.

Огнената конска опашка

Тъй като феноменът може да се наблюдава само в конкретен период от деня и годината, той не е споменат при учредяването на парка Йосемити през 1851 година. За първи път е заснет едва през 1973 година и малко след това става истинска атракция за туристите от цял свят.

За цялата си история водопадът Огнената конска опашка е горял в истински огън само веднъж. През 70-те години на XIX век местен търговец решава да устрои огнено шоу на посетителите на парка и запалва огромен огън около водопада, създавайки около него искри и пламъци.

Иронията е, че водопадът е можел да се запали без големи усилия, но само при подходящите условия от природата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати