Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Факти за светкавиците и мълниите

Факти за светкавиците и мълниите

Факти за светкавиците и мълниите

Безспорно мълниите са едни от най-забележителните природни явления. Освен страхопочитание те будят и възхита с мощното си великолепие. По същество те са електрически заряд в атмосферата, проявяващ се обикновено по време на буря. Когато природното явление има линеен храктер, се нарича светкавица. Ето и няколко интересни факта за мълниите:

Всяка година върху земната повърхност падат повече от 25 милиона светкавици. Разпределени по дни, това означава по 100 на секунда.

Всяка мълния продължава не повече от три четвърти от секундата. Въпреки това в завършената си фаза те са дълги повече от 8 километра.

Светкавиците са пет пъти по-горещи от повърхността на Слънцето. Те развиват температура от 28 хиляди градуса.

Поради специфичното си географско местоположение, в Египет падат мълнии веднъж на 200 години. Точно и поради тази причина страната е на последно място по брой на убити от мълнии хора.

Интересен факт е, че мълниите са изключително полезни за селското стопанство. Те насищат с азот атмосферата и при допира си със земята облагородяват с него почвата. Според учените мълниите доставят милиони тонове азот в почвата и осигуряват на растенията голяма част от нужния им азот.

Мълниите са неразривно свързани с живота на Земята. Те спомагат за образуването на озона, който се получава, когато силният електрически заряд на мълнията минава през атмосферата.

Има няколко вида мълнии, като последният засега е открит през 1989 година и се нарича Елфи. Той има форма на конус и излъчва по-слаб блясък от останалите видове.

За сметка на това продължителността на тези мълнии е 5 секунди, а височината им е 100 километра.

Последни изследвания показаха, че вероятността човек да бъде ударен от мълния не е едно на милион, а едно към два милиона.

Вероятността ударен от мълния човек да оцелее е голяма. Изчисленията показват, че шансът е 71 процента. Също така, ако човек носи мокри дрехи, той има по-голяма възможност да оцелее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest