Какво може да се случи, ако магнитните полюси се разменят

Земя

Последните научни изследвания доказаха, че магнитните полюси на Земята се разменят. Според някои учени това ще доведе до големи катаклизми, подобни на тези, убили неандерталците.

Най-песимистичните прогнози твърдят, че смяна на магнитните полюси може да предизвика движение на континентите, което ще бъде предшествано от чести земетресения и бързо изменение на климата.

Геолози казват, че подобна драстична промяна вече се е случвала на Земята във вековете на Каменната ера.

Тази теория обаче е отречена от ръководителя на отдела по геомагнетизъм на Британската геоложка служба - Алън Томпсън, който казва, че единствено магнитните полюси няма как да предизвикат толкова сериозни бедствия.

Азия

Експертът казва, че подробни анализи на земните изкопаеми доказват, че подобни катаклизми на Земята не са се случвали след разместването на магнитните полюси.

Но за някои учени смяната на полюсите на магнитното поле ще е доста забележимо събитие. Прогнозира се, че то ще провокира слънчеви бури, които ще позволят на ренгеновите лъчи, излъчващи се от Слънцето, да стигат по-лесно до нашата планета.

Това ще се случи, само ако магнитното поле на Земята отслабне чувствително. Магнитното поле ни защитава от ренгеновите лъчи и ако силата му е по-слаба, на Земята ще се появят множество полярни сияния.

Северно сияние

Това няма да е внезапно изменение, а бавен процес, при който напрегнатостта на полето ще става по-слаба, и много е вероятно за известно време полето да стане по-сложно – с повече от два полюса, а след това с нарастване на напрегнатостта ще настъпи пробив в противоположна посока – казва Моника Корте от геомагнитната обсерватория в Потсдам, Германия.

От геомагнитната обсерватория добавят и че дори магнитното поле да отслабне, това с нищо не застрашава биологичните видове на планетата, тъй като сме защитени от атмосферата.

За някои изследователи обаче, именно смяната на магнитните полюси е довела до измирането на неандерталците преди 55 000 години.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати