Астронавти отглеждат марули в земната орбита

Маруля

С космическа салата се почерпиха астронавтите от Международната космическа станция, намираща се в орбитата около Земята. Световните агенции съобщиха, че учените, живеещи в последните няколко месеца далеч над земната повърхност, са успели да отгледат собствена реколта марули и за пръв път да опитат не изпратена от планетата, а произведена от тях храна.

Зеленчуци се отглеждат на Международната космическа станция от 2002 година. Досега обаче цялата произведена реколта биваше изпращана на Земята за допълнителни изследвания. Специалистите на планетата искаха да научат какво е влиянието на слънчевата радиация върху зеленчуците, отглеждани в околоземната орбита, и дали те са безопасни за консумация.

Проучването явно е дало положителен резултат, защото астронавтите на станцията най-накрая успяха да опитат собствената си реколта. Марулите, които те пробваха, са пораснали за 33 дни при изкуствено осветление и гравитация.

Обикновено основното меню на космонавтите е в голямата си част веганско. Дневната порция на учените, живеещи в околоземна орбита, включва различни плодове, зеленчуци и в редки случаи риба. Например менюто на първите български космонавти Георги Иванов и Александър Александров е включвало [боб чорба по манастирски], мусака, сарми и плодове.

Храната се произвежда по специфична технология. В лаборатории цялата влага, съдържаща се в продуктите, бива изтегляна, като след това продуктът се опакова по специален начин.

Доскоро България бе трета в света по производство на космическа храна. Храната за космонавтите се произвеждала в Института по криобиология и хранителни технологии към Българската академия на науките. В момента този отдел произвежда основно храна за българските алпинисти и учени, тръгнали на мисиите до Антарктида.

Българи са създали и проекта за първата космическа оранжерия, в която астронавтите, които в момента са на Международната космическа станция, успяха да отгледат годни за ядене марули.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати