Венера се приближава максимално към Земята тази вечер

Космос

Вечерта на 16 август Венера ще се намира на максимално близко разстояние от нашата планета. Заедно със Земята и Слънцето ще се подредят под една линия.

Явлението е изключително рядко и за съжаление, няма да може да се наблюдава от нашите географски ширини. Над небосвода Венера ще се появи едва следващата седмица – от 24 август.

Разстоянието между Венера и Земята ще бъде около 38 милиона километра. Феноменът се повтаря веднъж на всеки 584 дни.

Венера е най-близката планета до нашата Земя в сравнение с останалите планети от Слънчевата система. Но разстоянието помежду им непрекъснато се мени, тъй като се движат с различни темпове около Слънцето.

И Венера, и Земята се движат с почти кръгови орбити около звездата, но скоростта им е различна. Докато Венера обикаля Слънцето за 224.7 дни, на Земята са ѝ нужни 365.26 дни, заради което се появяват периоди, в които двете планети са по-близки, и други, в които са по-отдалечени.

Венера

За невъоръжено око това движение остава незабелязано, но погледната през телескоп Венера се вижда като тънък сърп.

И ако лунният грунт сам по себе си е тъмен и отразява по-малко от 10% от падащата върху неговата повърхност слънчева светлина, то облаците на Венера са ослепително ярки, като сняг – казва Евгений Щербаков, астроном от Московския планетариум.

Още на 15 август Венера застана на една права със Слънцето, така че да се намира между Земята и звездата в Слънчевата система.

С приближаването си към Земята на небосвода ще се вижда как точката изтънява, докато се превърне в полумесец, след което ще има период, в който ще е невидима от земна гледна точка.

Венера се скрива на небосвода, когато направи съвпад със Слънцето. Съвпадът може да бъде горен или долен. Когато е долен, както в случая, планетата се скрива за 8 дни, а когато е горен – не се вижда 60 дни.

Подобен съвпад Венера и Слънцето направиха през 2012 година в Близнаци, а съвпадът днес ще се сключи в съзвездието Лъв.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати