Човешките ръце са по-примитивни от тези на шимпанзетата

Шимпанзе

Учени установиха, че въпреки всички манипулации, които човек може да върши с ръцете си, тази наши крайници са по-примитивни от ръцете на шимпанзетата, съобщава вестник Дейли експерс.

Международен изследователски екип от американски и испански учени установи, че човешките ръце са много по-близки по устройство и възможности на движение с тези на последните общи предшественици на хората и шимпанзетата.

За разлика от нашите крайници еволюцията е дала на най-близки ни родственици в биологично отношение – шимпанзетата, повече възможности за манипулации, които приматите могат да извършват с ръцете си.

Тези открития показват, че структурата на ръката на съвременния човек е доста примитивна в своята природа, а не резултат на селективно влияние в контекста на произвеждането на сечива от камъни, казва пред списание Нейчър Комюникейшънс водещият на изследването Къртис Хиат от университета във Вашингтон.

Човешките ръце се характеризират с относително дълъг палец, в сравнение с дължината на четирите си други пръсти - черта, която често се цитира като една от причините за успеха на нашия вид, защото това улеснява прецизността на работа с тях.

Длани

Обратно - при шимпанзетата ръцете са много по-дълги и по-тесни. Те са развили по-дълги пръсти в сравнение с палеца, за да могат да се люлеят на клоните на дърветата.

Новото изследване оспорва предположението, че еволюцията е дала по-сложни ръце на хората, за разлика от тези на шимпанзетата. Въпреки това Къртис Хиат е на менение, че нашите крайници са по-полезни в ежедневието ни, както и че имат съществено значение за превъзходството на вида ни, макар да са със значително по-примитивна анатомична структура.

Сред палеонтолозите съществува широко разпространеното предположение, че последният общ предшественик на хората и маймуните – индивид, чиято идентичност остава неизвестна, е бил ранна форма на шимпанзе с ръце, характерни за този вид. Според тях строежът на дланите при хората и шимпанзетата не се е променил в продължение на милиони години.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васил
Васил
20.07.2015 13:50
Каква чудна статия- още малко ще изкарат човека по-примитивен от животните.
0
0