Какви са ритуалите при кръщене

Кръщене

Кръщенето представлява църковен ритуал, чрез който кръщаваният приема християнската вяра. Тайнството Кръщение, както още се нарича, се извършва само веднъж и затова е неповторимо като раждането на човека.

Обикновено кръщаването се извършва още докато детето е малко или дори бебе. Родителите често избират първата годинка като най-подходящото време за това.

Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен баща на детето.

Заедно с родителите, той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Между него и новопокръстения има силно духовно родство, което не може да бъде пренебрегнато.

Кръщението може да се извърши в църква, храм или манастир. За самия ритуал са необходими бяла хавлиена кърпа, сапун, погача, червено вино, мед, бонбони, нови дрешки за детето и празна кутийка.

Християнска вяра

Желателно е дрешките да са бели, защото този цвят символизира полученото вече опрощение на греховете. По традиция всички необходими вещи се купуват от кръстника.

По време на самия ритуал кръстникът държи детето с едната си ръка, а в другата държи запалена свещ. Свещеникът чете молитва, пречистваща духа, и намазва с миро челото, ушите, ръцете и крачетата.

Това е моментът, в който се „нарича“ името на детето и се вярва, че се пречиства духа му.

Следващата стъпка е дрешките на детето да се съблекат, за да може свещеникът да го потопи три пъти в предварително осветената вода в казана.

Потапянията са три, тъй като се извършват в името на Отца, Сина и Светия Дух. Детето се подсушава с бялата кърпа и се облича с новите дрешки, купени от кръстника.

Свещеникът и кръстникът обикалят казана с вода три пъти, което символизира приемането на Христовата вяра. От главичката на детето се отрязва кичур коса в знак на това, че вече ще живее като божие чадо. Този кичур се поставя в празната кутийка и се пази вкъщи, заедно със свещта.

Кръщенето е ритуал, който не просто дава официално името на детето ви, но то става част от света на християните.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати