Вече е известно първото съзвездие във Вселената

Космос

Астрономи от Европейската южна обсерватория успяха да открият най-старото съзвездие във Вселената. Учените са определили, че неговата възраст е на приблизително 14 милиарда години, каквато е и предполагаемата възраст на Вселената.

В последните години, благодарение на мощните телескопи, учените могат да погледнат в най-отдалечените кътчета на Космоса.

Технологията им дава възможност да проследят бурните процеси на развитие на Вселената, като буквално погледнат назад във времето. Това е възможно чрез наблюдение на светлина, на която са й били нужни милиарди години, за да достигне Земята.

Астрономите от Европейската южна обсерватория са успели да определят точното положение на първото вселенско съзвездие, благодарение на мощния телескоп VLT (Very Large Telescope).

В продължение на близо 10 години те наблюдавали небесните структури в отдалечения Космос във вида им, в който били малко след зараждането на Вселената.

Космоса

След базисни сравнения с разположението и процесите, протичащи в тази част на небесната шир, астрономите успели да установят, че изключително ярката галактика CR7 е първата оформила се небесна структура след Големия взрив.

С инструменти на телескопа VLT бе установено, че в CR7 има емисии йонизиран хелий, но не били открити никакви следи от по-тежки елементи.

Това потвърдило подозренията на астрономите, че CR7 може да е приютила първото поколение звезди, което учените наричат звездна популация III.

Звездите от този клас се характеризират със съдържание на по-леки елементи като водород, хелий и литий. Те са причината за появата на тежките елементи кислород, азот, въглерод и желязо, които допринесли за раждането на следващи звезди и направили живота възможен.

Откритието надхвърли първоначалните ни очаквания. Разкривайки постепенно природата на CR7, си дадохме сметка, че не само сме открили най-ярката далечна галактика, но и че тя притежава всяка отделна характеристика, с която се очаква да се отличава звездната популация III, заяви ръководителят на изследването Давид Собрал от университета в Лисабон, Португалия.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати