Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кладенци изпълняват желания в Шотландия

Кладенци изпълняват желания в Шотландия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k252
Кладенец на желанията

Открай време в различните култури присъстват обичаи и тайнствени ритуали, които спомагат са сбъдване на най-съкровените желания. В някои общества хората застават при определени дървета и там изричат най-горещите си молби.

При други желанията се пишат на хартия и се изгарят. Трети пък са вярвали в магическата сила на течащата вода и са изричали своите копнежи при реки и водопади.

Населението, което преди стотици години, е обитавало земите, където сега се разполагат Англия, Ирландия и Шотландия пък, е вярвало в чудодейната сила на кладенците. Нещо повече - древните хора били повече от убедени, че в тях се крият духове, притежаващи невероятни сили. При правилно комуникиране с тях те помагали на хората в най-трудните за тях моменти.

Келтите казвали на места с кладенци - Клути. Когато дадено лице срещнело трудност в живота или просто силно копнеело негово желание да стане реалност, то отивали при кладенец и потапяло във водата парче от плат или дори цяла дреха. Според ритуала по-късно тази одежда трябва да се върже на дърво, което се намира в околността.

Когато мине известно време човекът, който е извършил този обред, идва да провери дали платът се е разпаднал. Разпадането на тъканта се приема като знак, че трудностите на съответното лице са на път да се разрешат или пък че неговото желание ще се сбъдне много скоро.

Сбъдване на желания

Тази практика е била силно разпространена и изглежда ценена от мнозина, тъй като в Древността дори Църквата не се е опитвала да ѝ се противопостави или да я забрани. Разбира се, за да не се счете ритуала като опит за извършване на магия, се е налагало той да се проведе в присъствието на свещеник.

По-късно през шестнадесетото столетие обаче по време на протестантската реформация, подобни церемонии били сметнати за грешни. Така се стигнало до строгото им отричане. Въпреки това някои техни привърженици не се отказали от тях и тайно ги практикували.

Ето защо те успели да се съхранят и до наше време. Към днешна дата около някои кладенци в Шотландия все още се виждат висящи по дървета и храсти потници, блузи, чорапогащи и чорапи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Andrea
Andrea
01.06.2015 00:45
Samo zamarsqvat prirodata ni6to drugo :D
1
1