sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха първата напълно топлокръвна риба

Откриха първата напълно топлокръвна риба

MarianaMariana
Джедай
3301121163
Риба-луна
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Противно на това, което всички сме учили в училище, има топлокръвни риби. Първата напълно топлокръвна риба е рибата-луна, позната още под наименованието риба опах (лат. opah). Откритието е било обявено на страниците на научното списание Сайънс.

Рибата-луна е удивително морско създание, което достига до 2 м дължина и около 90 кг тегло. Благодарение на топлината, която генерира с гръдните си перки, тя може да плува и лови риба на дълбочина от 50 до 400 метра.

Топлокръвният ѝ организъм ѝ позволява да поддържа телесна температура, която е с около 4-5 градуса по-висока от тази на околната среда. Освен това тя има уникална структура, която не позволява на телесната ѝ топлина да премине в околната среда.

Това позволява на рибата-луна да бъде доста успешен подводен хищник. Малките кръвоносни съдове в хрилете транспортират топлата кръв от вътрешността на тялото и позволяват да е енергична.

Топлината на тялото превръща гигантската риба в един супер успешен хищник, който е способен да преследва плячката си и на голяма дълбочина, където температурата на водата е доста ниска.

Акула

И други риби са известни със способността си да затоплят тялото си. Например рибата тон и някои видове акули могат да затоплят мозъка и очите си, за да ловуват по-успешно в дълбоките студени води.

За разлика от рибата-луна те не могат да задържат топлината и трябва да се върнат на повърхността, за да опазят сърцето си от студ. Рибата-луна обаче притежава слой тлъстини около хрилете, сърцето и мускулите, който ги предпазва от студа и ги поддържа топли.

От уроците по биология в училище знаем, че животните, птиците и бозайниците, са топлокръвни животни или т.нар ендотермични животни, които генерират собствена топлина и поддържат температура независимо от тази на външната среда.

Учените са стигнали до сензационното откритие като са сложили сензори на различни екземпляри риби-луни и са наблюдавали поведението им във водите край Калифорния.

Те с изненада установили, че за разлика от останалите риби, които са студенокръвни или частично топлокръвни, на рибата-луна не се налага да се връща на повърхността, за да се стопли. Така тя може да прекара максимално време до източника си на храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати