Робот-калмар ще търси живот на спътниците на Юпитер

Юпитер

Учени от НАСА представиха най-новия си проект за търсене на извънземен живот – робот-калмар. Необикновеното устройство ще търси следи от извънземен разум на спътниците на Юпитер Европа и Ганимед, както и на други небесни тела.

Роботът ще бъде изработен от меки, но свръхиздръжливи материали. Той ще бъде снабден с редица пипала, които ще играят ролята на електродинамични нишки, събиращи енергия от променящите се магнитни полета.

Пипалата ще могат да бъдат използвани не са само за зареждане на батерията на робота, но и като средства за придвижване.

Машините са специално проектирани да работят в екстремни условия. Тяхната задача ще бъде да открият следи от живот в субглациалните (подледни) океани на двата спътника.

Спъниците на Юпитер са обект на голям интерес от страна на учените и НАСА заради големината си и условията, които потенциално позволяват развитие на живот на тях.

Европа е четвъртият по големина спътник на гиганта Юпитер и е най-малкият от Галилеевите луни. Както подсказва наименованието, той е открит от Галилео Галилей.

Луната има съдържание, което много наподобява земеподобните планети. Тя се състои от силикатни скали, а повърхностният ѝ слой, който е с дебелина 100 км, е съставен от замръзнали газове.

Спътници на Юпитер

Според астрофизици долните пластове на този слой се разтопени и образуват обширен субглациален океан, в който трябва да бъдат потопени експерименталните роботи-калмари.

Гладката замръзнала повърхност на планетата е набраздена от тъмни линейни линии, за които се смята, че са пукнатини в леда, които стигат доста надълбоко.

Подобна е ситуацията и на Ганимед, който е най-големият спътник в Слънчевата система. Той е открит от Галилео Галилей. Според учените също е съставен от силикатни скали и лед.

Спътникът е обвит в плътна ледена кора, която плава върху течен океан, и която разделя от скалното ядро на луната.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати