Тайнствен ренгенов сигнал засече телескоп на НАСА

НАСА

Космическият телескоп NuSTAR на Американската космическа агенция – НАСА, е засякъл необичаен сигнал от високоенергийни рентгенови лъчи. Някои учени смятат, че сигнализацията идва от вече мъртви звезди.

Други експерти обаче казват, че с тълкуването на сигнала не трябва да се прибързва. За да бъде установена същността на рентгеновия сигнал, е необходимо да се проведат серия от изследвания.

От изображенията на NuSTAR ясно се забелязват нови елементи в центъра на Галактиката. Повечето от тях са необясними според специалистът от Колумбийския университет Керстин Перез.

Новите снимки показват област около свръхмасивната черна дупка с широчина от 40 светлинни години. Астрономите са изненадани от изображението, което разкрива неочакваното съществуване на воал от високоенергийни рентгенови излъчвания, които доминират над обичайната звездна активност.

Областта е гъсто населена с нискоенергийни източници на рентгеново лъчение, но те са съвсем слаби при наблюдение с NuSTAR, а новите сигнали изпъкват – казват специалистите от НАСА пред списание Nature.

Черна дупка

Доказано е, че центърът на Млечния път изобилства от звезди и малки черни дупки, въртящи се около по-масивна черна дупка, носеща името Стрелец А.

През 2012 година телескопът NuSTAR бе изпратен в открития Космос, за да се открият повече подробности около централната черна дупка.

Според астрономи откритото явление може да се отнася и до различната типология на звездите. Някои звезди не изчезват напълно при тяхната смърт.

Те се прикрепят към друга звезда и се хранят от нейната излъчваща материя. При този процес е възможно да се излъчват високоенергийни рентгенови лъчи.

Друга научна хипотеза предполага, че източникът на тези лъчи не са звездите, а космическите лъчи. Възможно е огромната по размери черна дупка да генерира космически лъчи, които взаимодействайки си с газовете около тях, излъчват рентгенови лъчи.

Нито една от теориите не успява да обясни космическото явление, така че да се препокрие с предишните изследвания на звездите.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати