sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Изучават помощника на циркадния часовник

Изучават помощника на циркадния часовник

Изучават помощника на циркадния часовник

Човешкият мозък е изключителна машина на времето с различни системи, които контролират всичко – от движенията до запомнянето на дълги пасажи писмена реч, както и синхронизацията ден-нощ.

Учените са стигнали до извода, че човешките и животинските мозъци се управляват от 24-часов ритъм, известен като циркаден часовник.

Изучават помощника на циркадния часовник

Той ни кара да спим през нощта и да се събуждаме сутрин. Друг часовник работи на милисекундно ниво, като контролира движението и речта и ние никога не отчитаме неговата дейност.

Учените все още изследват часовника, който се намира между тези двата. Той ни помага да съсредоточаваме вниманието си, когато става въпрос за секунди или минути.

Той е нещо като основен помощник на циркадния часовник. Според последните открития на учените той не действа сам, а само в комбинация с миризми, вкус и други усещания.

Учените са на мнение, че помощникът на циркадния часовник е във връзка с някакъв биологичен пейсмейкър, който излъчва времеви импулси.

На практика той е като диригент, който слуша оркестъра, който е съставен от различни музиканти. Всъщност точно той синхронизира работата на този оркестър.

Тези изследвания не са самоцелни, а помагат на учените в борбата срещу Паркинсон. Установено е, че болни от Паркинсон, които не си взимат лекарствата с години, часовникът се забавя и това се отразява на мозъчните им сигнали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати