Поверия, свързани с християнския кръст

Кръст

Носенето на кръст е сред най-разпространените ритуали за късмет и благополучие в християнския свят. Кръстът определено е признат за най-силния талисман за всички християни, а вярващите по цял свят го носят с надеждата той да ги предпазва и напътства в живота. Освен за защита обаче реликвата има и други силни въздействия върху нас.

Вижте кои са най-популярните поверия, свързани с най-християнския символ.

Според народните вярвания кръстът освен силен талисман за човека, който го носи, може да бъде и индикатор за душевното му състояние. Разбира се, всички чудодейни свойства на кръста, с които ще ви запознаем, важат единствено и само, ако той е осветен в църква, а не просто закупен от магазина.

Християнската традиция обогатила изключително много символиката на кръста, влагайки във фигурата му образа на страданията и избавлението на Исус Христос.

При поверията за кръста най-основната забрана е да не се носи чужд кръст, тъй като, поставяйки го върху себе си, приемаме греховете на човека, на когото принадлежи реликвата.

Вяра

По същата причина не трябва да се взима кръст, който сте намерили на пътя. Макар че символът на кръста е положителен, вземайки го от земята, можете да донесете в дома си болести и нещастия.

Ако мине известно време, откакто носите кръст на верижка около врата си, и забележите, че той потъмнява – според поверията това е знак, че някой около вас ви влияе негативно.

Разбира се, много от поверията, свързани с християнския кръст, са предадени и в обичаите при честването на някои празници. На 6-ти януари православната църква чества празника Йордановден. Смята се, че това е един от големите християнски празници, а кръстът през целия ден е главно действащо лице.

Хората вярват, че на Йордановден водата има по-голяма сила. Освен че пречиства греховете, тя умее да лекува, затова болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът. Ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна. А късметлията, който хване кръста, няма да го сполетяват болести и беди през цялата година.

Светлият християнски празник Цветница също е окичен с поверие, касаещо кръста. Хората от край време вярват, че ако се постави върбова клонка върху кръст, всяка трудна работа през годината ще се получава.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати