Tъмната страна на Луната
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Tъмната страна на Луната

Tъмната страна на Луната

тъмната страна на Луната

Американската космическа агенция НАСА показа в общественото пространство чрез специално видео мистериозната тъмна страна на Луната. Земният спътник от столетия буди догадки и теории сред хората какво може да крие на повърхността на невидимата си страна. В крайна сметка НАСА разбули мистерията чрез близо 2-минутния видеоматериал.

За клипа експертите в Агенцията са използвали снимки от автоматичната междупланетна станция Лунър Риконисънс Орбитър и компютърна графика. Само за няколко часа видеото е гледано от близо 400 хиляди души.

Проучванията на космическата агенция са показали, че и двете страни на Луната минават през завършен цикъл от фази. Повърхността на тъмната страна обаче е много по-различна. Там няма лунни морета, каквито се виждат на светлата страна дори и с просто око на Земята.

Лунните морета всъщност са базалтови равнини, обясняват от агенцията. На тъмната страна липсват, но характерна черта е, че повърхността е много гъсто надупчена с метеоритни кратери.

Луната има синхронно завъртане, което позволява близката ѝ страна де се вижда от Земята. Далечната страна, с изключение линията на хоризонта, е невидима от нашата планета. Тази граница между осветената и неосветената част на Луната се нарича слънчев терминатор.

Луната

Незримата страна на земния спътник е била напълно непозната за човечеството преди космическата ера. Синхронното въртене на Луната е резултат от действието на приливните сили на Земята, които са намалили значително момента на импулса на Луната скоро след нейното формиране.

Експерти обясняват, че наименованието тъмна страна на Луната, дадено от човечеството, е неточно. Тази част на лунната получава едно и също количество слънчеви лъчи, колкото и светлата страна.

Допълнително обяснение за невидимата страна на Луната е взаимното разположение на Земята, нейния спътник и Слънцето. Космическите апарати и кораби се намират в радиосянката на Луната, когато са кацнали на обратната страна на Луната или се намират над нея.

Всъщност обратната страна на Луната е най-защитеното от земни радиовълни място в Слънчевата система и към 2050 г. се разработват планове за построяване на радиотелескоп на лунната повърхност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати