НАСА изпраща вертолети на Марс

Вертолет на Марс

От американската агенция за Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ обявиха, че възнамеряват да заменят в близко бъдеще използваните в мисиите за изследване на марсианската повърхност марсоходи.

Учените планират те да бъдат заменени с миниатюрни вертолети.

Експертите на агенцията се надяват по този начин да се увеличи скоростта, с която те провеждат наблюдението на повърхността на Червената планета. Досега използваните марсоходи смогваха да обиколят площ от едва 400 квадратни метра на ден.

Планираната за предстоящи изследвания летяща техника ще може да изследва два пъти по-голяма площ, надяват се учените. Друго предимство на вертолетите е, че те ще могат много по-лесно до преодоляват препятствия като стръмни склонове и дълбоки пукнатини.

Агенция Интерфакс съобщава, че марсианките вертолети ще се задвижват чрез слънчеви батерии. Всеки техен полет ще трае не повече от три минути, като след това батериите ще имат нужда от ново зареждане.

Марсоход

Благодарение на умните машини, учените се надяват изследванията им да станат много по-ефективни. Чрез много по-добрата видимост те ще могат да избират приоритетни области за събиране на данни.

В момента основна роля за изследванията на Марс играе марсоходът Кюриосити. От началото на годината новата му цел е кратерът Мохаве, източник на повечето марсиански метеорити, падащи на Земята. За това съобщи на сайта си НАСА.

Падащи скали от Марс на Земята не са изолирани случаи. Парчета от марсиански скали падат на нашата планета, тъй като самата Червена планета е бомбардирана от големи астероиди. Силата на ударите е толкова голяма, че отломките се разлитат на всички страни, като някои от тях преодоляват силата на притегляне на Марс и отлитат в открития космос.

Кюриосити ще извърши сондаж в кратера Мохаве, а след това ще изследва получените образци с помощта на инструмента CheMin. Сондирането ще бъде извършено както на повърхността, така и в дълбочина.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати