Хващайте талисманите, петък, 13-ти е!

Хващайте талисманите, петък, 13-ти е!

Суеверията с деня петък и 13-то число съпътстват човечеството от незапомнени времена. Считаната за фатална дата се пада задължително поне веднъж годишно и най-много три пъти.

През изтичащата 2009 година треперихме да не ни се случи нещо лошо на 12 февруари и на 13 март, също петъци.

Страхът от петък 13, дори е свързан с фобия, наречена трискаидекафобия. Една от легендите, заради които на датата се носи лоша слава, е библейска. Според преданията Исус Христос е разпънат на кръста в петък, а предателят на Спасителя, Юда Искариотски, е 13-тият апостол. Освен това на Тайната вечеря присъстват 13 души - 12 апостоли и Исус.

Съществуват и още библейски поверия. Като например това, че Ева се е изкушила и е вкусали забранената ябълка точно в петък. В същия ден пък свършил големият потоп.

В Рим древните магьосници също се страхували от числото 13. Когато извършвали своите заклинания, те се събирали по 12, тъй като вярвали, че 13-ият присъстващ е Дявола.

Американците са една от най-суеверните нации що се касае до петък, 13-ти. На таза дата янките стават толкова плашливи, че много от тях пропускат работния ден. В тази връзка преди време бе направено проучване, което установи, че всеки петък, 13-ти, бизнесът в САЩ губи между 800 хиляди и 1 милион долара заради това, че американците се крият по домовете си като Дявол от тамян.

Хващайте талисманите, петък, 13-ти е!

Центърът за управление на стреса и Институтът по фобиите (и такива учреждения има зад Океана! - б.а) в Ашвил, Северна Каролина пък твърдят, че около 20 милиона американци се страхуват от петък, 13-ти.

Страхът от петък, 13-ти, така е обсебил съвременното общество, че фаталното число дори премахва 13-тия етаж от небостъргачите или хотелите. В много от тях няма стая с №13. В италианския град Флоренция пък улиците нямат №13. Във Формула 1 също са страшно суеверни - болид с №13 няма.

Страх от фаталната дата тресна и капитана на националния ни отбор Димитър Бербатов. От суеверие нападателят на Манчестър Юнайтед отказал да играе в днешната контрола с Шахтьор в Анталия, пише вестник "Меридиан мач".

Бербо получи травма преди десетина дни и не игра срещу Челси, но вече е напълно здрав. Според спортния ежедневник Бербо е заявил пред свои съотборници, че не иска да предизвиква съдбата и да играе на петък, 13-ти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
23.06.2013 00:17
Аз съм доста суеверна!
Но съм реалист . Почти всичките ми колеги и приятели вярват в това. Когато беше миналата година петък 13 всичките ми колеги на работата се страхуваха, да не паднат или да чуят или видят нещо лошо. И то наистина ставаше. Подхлъзваха се падаха, но мен не ме застигна нищо!
Може би защото не вярвам в това. Въпреки, че вярвам.
0
0
Жору
Жору
07.11.2014 13:45
Не вярвам в това. Въпреки, че вярвам ???
Е нищо не каза!
0
41