Магнитно сърце на Луната е генерирало магнитно поле

Луна

В миналото Луната е имала магнитно сърце, което ѝ е помогнало да генерира магнитното поле – много по-силно от земното, предполагат учени пред американския канал Дискавъри.

Лунното магнитно поле и до днес буди много неизвестни, тъй като и до днес не е ясен точният източник, който го е захранвал, въпреки че до естествения спътник на Земята са предприемани множество мисии.

При една от мисиите на Аполо астронавти донесоха мостри, които доказаха, че в съвремието на Луната не съществува глобално магнитно поле, а единствено неустойчиво, макар че моделите бяха намагнетизирани.

Това според изследователите показа, че преди милиарди години на Луната също е имала магнитно поле, за което се предполага, че е било много по-силно от земното.

Луната

Дали обаче се е образувало по същия начин, специалистите и до днес не могат да установят с категоричност. Въпреки това съществуват догадки, които твърдят, че външни сили са предизвикали магнитното поле на Луната.

От няколко години научни техники и компютърни симулации от ново поколение подкрепят тезата, че Луната е имала магнитно ядро като Земята. Изследване на екип от Масачузетския технологичен институт показа, че то дори е било по-силно, отколкото е земното сега.

Данните на няколко космически апарата от мисиите Аполо показват, че магнитното поле на естествения ни спътник е родено от динамо преди между 4.2 милиарда и 3.6 милиарда години.

Предполага се, че лунното магнитно поле е стигало до 70 микротесла за разлика от земното, което 50 микротесла.

Възможно е също сблъсъци с други небесни тела да са повлияли върху магнитното поле на Луната. За да се установи това, трябва да се проведат допълнителни изследвания на лунното ядро, които да докажат или отхвърлят хипотезата, че част от магнитното поле на Луната се формира от циркулацията на разтопено желязо, както е на Земята.

Опоненти на тази теория твърдят, че лунното ядро е по-малко и не толкова плътно като земното, за да генерират магнитно поле по еднакъв начин.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати