Най-голямото слънчево петно от 20 г насам

Слънцето

Слънчевите петна са част от повърхността на Слънцето. Тяхната температура е в пъти по-ниска от тази на околните области. По този начин като се наблюдават от Земята, тези по-хладни зони изглеждат по-тъмни на фона на обкръжаващата ги фотосфера.

Настоящите научни предположения обясняват процеса на редуциране на обичайната конвекция с образуването на аномални струи от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

Преди дни бе наблюдавано най-голямото слънчево петно, регистрирано от 24 години.

Новото слънчево петно носи наименованието AR 12192. То достигна максимални размери - от 2750 микро хемисфери. Последното най-голямо слънчево петно е регистрирано на 18 ноември 1990 г. Тогава то е било с размери 3080 микро хемисфери.

За пръв път AR 12192 се появява в средата на октомври. Само за дни то достига необичайно гигантски размери. Това е ясен сигнал за съществуването на активни райони на Слънцето, които са под въздействието на силни магнитни полета.

Магнитни бури

Учените обясняват, че именно тези петна са основен причинител на слънчеви изригвания, които засягат и Земята. До момента AR 12192 е предизвикал вече 10 силни слънчеви изригвания, които обаче по чудо не са нанесли никакви значителни щети на Земята. Бяха регистрирани различни смущения в радиокомуникациите, които за щастие не бяха придружени с изхвърляне на коронарна маса.

Слънчевите петна и техните размери се наблюдават от 1874 г.

AR 12192 е 33-ото най-голямо петно в около 32 000 активни района на Слънцето. Учените са значително притеснени, тъй като подобно гигантско петно може да се окаже средство за отключване на магнитни бури на нашата планета.

Така ще се наруши функционирането на телекомуникационните спътници. Освен това те влияят негативно на човешката психика. За момента обаче AR 12192 показва, че подобен голям активен район невинаги е свързан със значимо изхвърляне на коронарна маса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати