Ретините на очите ни променяли усмивката на Мона Лиза

Ретините на очите ни променяли усмивката на Мона Лиза

Картината на Леонадро да Винчи с Мона Лиза не престава да носи безсънни нощи на учените по света.

Този път върху загадъчността на усмивката на Джокондата се съсредоточиха учени-невролози от Испания. Според тяхната теория усмивката на Мона Лиза се променя, след като очите на зрителя изпращат противоречиви сигнали до мозъка.

Ретините на очите ни променяли усмивката на Мона Лиза

Какво е обяснението? Отделните участъци на ретината на очите изпращат до мозъка информация от различни категории. Тези канали кодират данни от визуалното поле - размери, яснота, яркост или разположението на обекта. Когато единият канал надделява, човек вижда Мона Лиза усмихната, а когато другият надделее - усмивката й угасва и тя става сериозна, пише списанието New Scientist.

За да стигнат до този извод учените са провели следния експеримент. Доброволци наблюдавали картината от различно разстояние, под различно осветление и повлияна от ред други фактори. Възприятието на наблюдатели се променяло взависимост от всичко това.

"Леонардо най-вероятно се е стремил да създаде точно такъв ефект", смятат изследователите.

Преди четири години учени от университетите в Амстердам и техни колеги от САЩ пък стигнаха до друг извод. А именно, че в усмивката на Мона Лиза се съдържат 83% щастие, 9% пренебрежение, 6% страх и 2% злост.

Подобна на версията на испанските учени е и тази на професор Маргарет Ливингстън от Харвардския университет. Тя също смята, че тайната на усмивката се дължи на особеностите на човешкото зрение. С тази разлика, че според нея човек вижда Джокондата усмихната, само когато се вгледа в други части на лицето й.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати