Експеримент накара риби да проходят по сушата

Аквариум

Канадски учени проведоха експеримент с риби, за да могат те да „проходят“ по суша, както се е случвало в зората на еволюцията.

Специалистите от McGill University от известно време работят над идеята, която на пръв поглед звучи шантаво. Според тях чрез експеримента си те най-добре ще разберат как точно е протекла еволюцията, пише списание Nature.

Те се надяват най-после да узнаят какви промени са сполетели първите живи същества, излезли някога на сушата преди повече от четиристотин милиона години.

За своя експеримент учените използвали 111 риби от вида полиптерус сенегалус, наричан още Динозавърска змиорка. Те ги отглеждали около осем месеца в специално подбрани условия с вода и твърда повърхност.

Водата, в която рибите живели, била само 3 милиметра. Заедно с нея учените използвали и пулверизатори, за да имат рибите необходимата влага. Учените създали и нормални условия с вода, където пуснали 38 риби.

Този вид риби имат функциониращи бели дробове, благодарение на които могат да дишат във въздуха. Учените са забелязали, че през повече време представителите на полиптерус сенегалус пълзят, но понякога използват перките си, за да „ходят“.

Риби

Според някои източници този вид дори преминава от един воден басейн в друг благодарение на перките си, но тези сведения са твърде оскъдни.

След като изтекли осемте месеца, изследователите анализирали промените, настъпили с устройството на скелетите на рибите. Те открили, че „участниците“ в експеримента, живели в съвсем малко вода, развили по-уверена „походка“ и вдигат главата си по-високо. Станало ясно още, че същите екземпляри имат изменена форма на костите си и по-издължени ключици.

Учените все пак припомнят, че проведеният експеримент дава единствено насока относно какво точно се е случило преди толкова много години, но не и пълна представа.

Сега специалистите ще повторят изследването, за да видят и промените в мускулите на рибите. Трети опит пък ще покаже какво ще се случи, ако те останат по-дълго в суха среда.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Жрицата
Жрицата
05.09.2014 20:20
Олеле Боже , как така ще екпериментират с живи същества само и само за да уталят жаждата си за знания , пък и се гордеят с това че ще разберат какви промени са се случили , според мен тези хора са полудели ,давам ви пример , извънземните отвличат няколко вида хора за да разберат как са отцеляли в египетската пустиня или пък как са издържали евреите 40години лутайки се в пустинята , абсолютно всички хора ще бъдат против това! Аз съм против експерименти върху животните(и хората - естесвено :дд )
4
1
Виктор
Виктор
03.09.2014 10:45
Интересна статия.Все пак малко не ми се вярва,че за 8 месеца са настъпили чак такива промени,но все пак при някои индивиди предполагам адаптацията може да е по-развита спрямо други.
+5 за статията от мен.
5
3