Откриха най-старата тоалетна дъска в света

Откриха най-старата тоалетна дъска в света

Адрианов вал

Учени намериха най-старата дървена тоалетна дъска в света. При разкопки на Адрианов вал във форта Виндоланда във Великобритания археолозите са попаднали на тоалетно приспособление, използвано преди повече от 2000 години.

Уникалната находка се е съхранила в доста добро състояние в каналния окоп заради слабия достъп на кислород. Артефактът е първия по рода си. Учените смятат, че тоалетната дъска е била използвана във форта Виндоланда, в северното графство Нортъмбърланд, от стационираните там римски войни. Тяхната задача била да охраняват римските територии зад Адриановия вал и да се справят с атаките на варварите.

Досега археолозите са намирали редица добре запазени мраморни и каменни тоалетни от епохата на Древния Рим и то неслучайно. В онези времена на тоалетната се е гледала по доста по-различен начин, отколкото сега. Римските обществени тоалетни, както и баните, са били места за социални контакти.

И ако днес тоалетната е може би единственото място, където да останеш насаме с мислите си, то в римско време, можеш да видиш познати или да сключиш някоя сделка, отправяйки се към санитарния възел. В Древен Рим за тоалетните нямало обособени индивидуални помещения, а се ползвало едно общо помещение.

Адриановия вал

Така посетителите можели да водят разговори, докато ги ползват. Покрай мраморните пейки с отвори били направени улеи с течаща вода. С помощта на прикрепена на пръчка гъба тази вода се използвала за почивстване.

Учените са изключително горди с откритието си във Виндоланда, тъй като досега никога не са се натъквали при разкопки на дървена тоалетна дъска. Специалистите предполагат, че находката е била предпочитана пред студените каменни тоалетни, особено в северните части на римската провинция Британия.

Виндоланда е военен римски лагер, част от Адриановия вал, разположен в Северна Англия. Местният гарнизон имал пехота и кавалерия. При предишни разкопки тук са откривани интересни монети, накити, римски ботуши, сандали и ризници.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати