Най-голямата суперлуна изгрява тази вечер

Суперлуна

С пълна сила продължава серията от суперлуни, на която ставаме свидетели това лято. Оформящото се пълнолуние, което ще видим тази вечер, на 10-ти август (неделя) ще е най-яркото и голямото за 2014 година, гарантират астрономи.

Според специалистите в областта Луната ще изглежда с 30 процента по-ярка и с 16 процента по-голяма от обикновеното заради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята - на 356 896 км.

На астрономите обаче не им допада масовото названия суперлуна. Те предпочитат да употребяват научния термин перигейно пълнолуние. Перигей представлява най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по елипсовидната орбита.

Както е известно, Луната прави обиколка около Земята и се завърта около себе си за около двадесет и осем дни. Фазите на луната пък са повлияни от сянката, която нашата планета хвърля на тъмната ѝ повърхност. Орбитата ѝ обаче не е абсолютно еднаква винаги и може да се каже, че леко варира през отделните месеци.

Пълнолуние

Въпреки че звучи впечатляващо, явлението суперлуна в никакъв случай не е рядко и уникално, тъй като съвпадение на перигея с пълнолуние става всяка година.

При всяко повтаряне на явлението Луната е била на различна разстояние от Земята - най-близко (под 356 400 км) тя е била на 14-ти януари 1930 г. и това ще се повтори чак на 1-ви януари 2257 г.

Само през тази година има 3 суперлуни. Първата беше на 12-ти юли, а следващата ще е утре (10.08). Третата суперлуна е предвидена за 9-ти септември.

Друг е въпросът, че толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще има отново чак след двадесет години, разказват астрономи.

Почитателите на мистичните теории смятат, че по време на суперлуна могат да се разбудят и природните стихии. По думите им явлението предизвиква земетресения и наводнения, и дори влияе върху човешката психика.

Засега обаче никое от тези твърдения не е научно доказано. Така че в неделната вечер застанете спокойно под небето и споделете невероятната гледка с любимия си човек.

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivan
Ivan
31.01.2015 22:40
Аз сънувах днес как изгрява супер голяма луна и при това изгря бързо.
0
0
rapture
rapture
10.08.2014 17:52
ще бъда сама :(
0
0
- Как сме днес?
- Как сме днес?
11.08.2014 12:12
нямаше ли нерез за теб, миличко?!
0
6