Невероятните факти за слоновете, които не знаете

Невероятните факти за слоновете, които не знаете

Слонове

Слонът е животно с ключова фигура за животинския свят. Слоновете са ценени, както заради уникалните си бивни, така и като религиозен символ, участващ в много ритуали.

Известно е, че слоновете достигат до 7000 килограма, като най-любимите им храни са бананите и захарната тръстика.

Малко известен факт за тези величествени животни е, че те могат да общуват помежду си дори с краката си. Учените са открили, че ходейки, един слон създава инфразвукови вълни, които могат да се доловят от друг слон, независимо от разстоянието, чрез чувствителните рецептори на краката му.

Установено е, че звукът преминава много по-бързо по земята, отколкото по въздуха.

Слон

Именно краката са и най-силната част от тялото на един слон. Те издържат тегло от 5-6 тона и са неуморни, защото слоновете не спят легнали. За един ден слонът спи между 2 и 3 часа и то прав.

Малко известен факт е и, че пясъкът е жизнено необходим на слоновете, тъй като чрез него те се предпазват от слънчеви изгаряния.

За да се предпазят от силното слънце, слоновете покриват телата си с пясък, като го пръскат с хоботите си и по този начин пясъкът ги спасява, като от вредните слънчеви лъчи, така и от дразнещите насекоми.

За да запази живота и здравето си един слон трябва да приема по 150 литра вода и 180 килограма храна на ден.

Слон в Парк

Слоновете имат точно 6 зъби, които сменят от млечни на постоянни в рамките на 70 години.

Бивните са най-разпознаваемата черта на слоновете. За разлика от африканските слонове обаче не всички азиатски слонове имат бивни. Само мъжките азиатски слонове се раждат с бивни, които липсват при женските.

Слоновете са един от най-емоционалните животни. Те могат да чувстват радост, тъга и гняв. Когато член от стадото се разболее, останалите слонове му помагат да върви и да се храни.

Когато един слон умре, останалите му организират погребение, на което поставят трупа в дупка, след което покриват тялото с пясък, пазейки пълна тишина.

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати