sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Днес настъпва астрономическото лято

Днес настъпва астрономическото лято

Слънце

Въпреки дъжда и прохладното време, днес в 13 часа и 51 минути официално ще посрещнем астрономическото лято. От днес денят става по-дълъг от нощта.

Средната продължителност на първия официален летен ден ще бъде 15 часа и 19 минути, но заради облаците и дъжда, които прогнозата на Националният институт по метеорология и хидрология към БАН предвижда, няма да се радваме на типично лятно време.

Лятото, като останалите 4 сезона, дължи характеристиките си на наклона на земната ос спрямо равнината, в която се движи Земята.

Заради този наклон различните части на планетата са подложени на различно осветяване от Слънцето.

Земя

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември в Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.

Според повечето метеорологични прогнози от днес дъждовете ще започнат да спират и за разлика от други години, когато летните температури са идвали далеч преди 21 юни, тази година това ще е денят, който ще отбележи затоплянето в страната ни.

По-топлите температури идват още от утре, а най-топлия ден за юни се очаква да бъде идващият четвъртък, когато средните температури за страната ще достигнат 29 градуса.

До края на месеца се прогнозират средни температури от около 27 градуса.

Лято

Очаква се тази година месец юли да бъде по-топъл от юни, като най-високите стойности ще са между 30 и 37 градуса, а най-ниските – между 15 и 17 градуса.

В нашите морски курорти температурите ще са напълно подходящи за летен отдих и ще достигнат средно месечните с около 1-2 градуса над обичайните си стойности.

Валежите през юли ще бъдат в рамките на обичайното, като се очаква леко застудяване през третата седмица от месеца и летни бури.

Според прогнозите най-горещият месец тази година ще бъде август, когато температурите ще се движат между 35 и 38 градуса. Това ще е най-подходящия месец за лятна почивка, като се очаква тогава времето да се влоши за кратко през третата седмица от месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
виктория
виктория
21.06.2014 09:57
Много добре подвтана информация Благодаря ви :)
2
0