Астрономи откриха огромна планета

Космос

Американски астрономи откриха нова планета с невиждани до момента огромни размери. Заради внушаващия си и чудовищно огромен вид планетата бе кръстена Годзила.

Новооткритата планета се намира на 560 светлинни години от Земята и е открита при мисията Кеплър на Американската космическа агенция НАСА.

Новата планета Годзила е с диаметър от 29 000 километра, който е 2.3 по-голям от земния и е 17 пъти по-тежка от Земята.

"Изненадата бе пълна, когато осъзнахме какво сме открили" – заяви астрономът Ксавие Дюмюск от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Юпитер

Учените не са очаквали да съществува толкова огромна скалиста планета, тъй като колкото по-големи са размерите на едно небесно тяло, толкова по-силна е неговата гравитация. Това означава, че тя може да привлича не само твърди материали, но и големи количества водород, което може да я превърне в огромна газова планета като Юпитер.

От мисията Кеплър на НАСА стана ясно, че планетата Годзила наподобява и Нептун, тъй като на нея е открит и дебел слой от водород и хелий.

Годзила е достатъчно масивна планета, така че да не позволи на атмосферата си да се отдели от нея.

За новооткритата планета е ясно, че се върти около звезда, подобна на нашето Слънце, като нейната пълна обиколка отнема само 45 дни.

Космос и Земята

Твърде високите температури на Годзила обаче не позволяват на нея да съществува някаква форма на живот.

Новооткритата мегапланета е на възраст от 11 милиарда години, което означава, че тя се е образувала само 3 милиарда години след Големия взрив.

Откриването на планета от такъв вид е доказателство, че във Вселената съществуват масивни скални планети, които не са се образували от тежки материали като силиций и желязо, а единствено от водород и хелий.

Това според учените е категорично свидетелство на предположението, че планети от земен тип са се сформирали по-рано, което може да промени цялата концепция за произхода на Земята.

„Обикновено скалистите планети дават възможност за появата на живот“ – коментират астрономи.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати