Откриха гена, определящ интелекта
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха гена, определящ интелекта

Откриха гена, определящ интелекта

Мозък
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Учени откриха ген, който частично може да определи равнището на интелекта при човека. Проучването е направено от група изследователи от Кралския институт в Лондон, под ръководството на професор Силван Деривиерес.

Генът, който учените са открили, всъщност програмира дебелината на кората на главния мозък, което пък от своя страна повлиява на мисловния процес и определя паметта, както и способността на концентрация и обучаване. Това пише на страниците си изданието Световен бюлетин (World Bulletin).

Предполага се, че това проучване може да даде ясна представа на учените каква е причината някои хора да могат да възприемат и учат по-лесно от други, стига разбира се изследванията да продължат в тази посока.

В проучването участие са взели 1500 подрастващи – всички са били на 14–годишна възраст. Специалистите са анализирали ДНК образци и са сканирали мозъците на децата. В следващият тест учените са проверили способностите на участниците, като са им дали писмени и устни тестове.

Човешки Мозък

Учените са съсредоточили своето внимание върху кората на големите полукълба на главния мозък – тя е известна като сиво вещество. Тази кора всъщност играе важна роля в познавателната способност.

Някои от децата, които имали определен набор от гени, имали по-тънка кора на лявото полукълбо и съответно показали не толкова добри резултати на интелектуалните питания, показват резултатите.

Според ръководителя на проучването – професор Деривиерес, генетичната вариация е свързана със синаптичната пластичност или с други думи – с качеството на невронните връзки.

Това всъщност подчертава, че генът определя какви са интелектуалните способности на човек в неголяма степен – в това отношение значение имат и други генетични фактори.

Не на последно място от водещо значение е и средата, където се е развивало детето, категорични са специалистите. Смята се, че това откритие ще даде възможност научените да получат по-дълбока представа за биологичните механизми на различни разстройства на психиката, каквито са например аутизъм и шизофрения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати