На Марс има живот! Ще садят цветя

Марсоход

Учени твърдят, че са открили спящи и жизненоспособни микроорганизми в ледници на Марс. Специалистите смятат, че след размразяване организмите ще бъдат възкресени.

Находката е била направена в един от кратерите на Червената планета, който е бил пълен с вода, за която е установено, че е по-топла тази, заляла цялата повърхност на Марс.

Откритите микроорганизми са живи, защото водата във вътрешността на кратера е останала топла за разликата от водата, която залива цялата повърхност на Червената планета.

От НАСА обявиха намерението си след 6 години да засадят първите цветя на Марс.

Учените от Американската космическа агенция предлагат живите организми да бъдат изпратени със следващия марсоход, който ще проучва повърхността на Червената планета.

Живот на Марс

Мисията на Mars Plant Experiment ще има за цел да изследва как земните форми на живот понасят по-ниската гравитация и по-високите нива на радиация.

НАСА възнамерява да разположи оранжерията си, съдържаща земен въздух, почва и семената на близо 200 растения, върху марсохода, който ще осигурява вода за растенията.

„За да установим постоянна база на Марс, трябва да разберем дали растения могат да бъдат отглеждани там“ – заявява Хедър Смит от научния екип на НАСА.

Цветя

Експериментът ще даде категоричен отговор на въпроса дали е възможна колонизацията на Марс.

“Ще започнем с този прост експеримент и се надяваме да стигнем до пълноценен парник за бъдещата постоянна база на Марс“. – споделят от Американската космическа агенция.

Ако експериментът бъде успешен, ще стане ясно, че животът на Червената планета е възможен.

Mars Plant Experiment ще определи възможността за евентуално култивиране на растения в оранжерии за бъдещите марсиански обитаеми станции.

За сега мисията е в началния си етап. Все още пространството върху новия марсоход е доста ограничено и в момента се разглеждат предложенията за 58 прибора, които да отпътуват към Марс през 2020 година.

За сравнение Curiosity носи със себе си едва 10 уреда, така че надали всички от тези 58 ще бъдат одобрени от НАСА.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
daniela
daniela
13.04.2015 14:53
Neznam dali e vqrno no spored men e vqrno ?!
0
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 16:35
Това ще бъде огромна стъпка за човечеството - особено ако се установи че животът на марс е възможен и на практика, а не само на теория. Дано този вксперимент пожъне успех! :)
1
0
иле-ели
иле-ели
15.05.2014 13:52
значи вероятно вече ще бъде открит живот там- микроорганизми, въпросът е да се събудят и да не са заразни
2
0