Разгадаха мистерията за блуждаещия камък на Марс

Марсоход

Американски научен екип обяви, че е разгадал мистерията на блуждаещия камък, който марсоходът Опортюнити засне преди един месец на Марс да се движи сам по повърхността на Червената планета.

Екипът категорично отхвърли теорията, която гласеше, че във феномена са замесени марсианци или друг вид извънземен живот. Според специалистите камъкът е бил изхвърлен от колелата на Опортюнити при движението на марсохода.

При направените по-късно изображения се забелязва, че ровърът на марсохода е минал много близо до по-голям камък, като го е разтрошил на парчета и точно едно парче от по-големия камък за няколко минути е попаднал пред камерите на Опортюнити, след което е изчезнал.

Марсианският камък имаше необикновен вид. Той беше със светла периферия, червеникава външност и необичаен химичен състав от високо ниво манган, сяра и магнезий, което предизвика мощна вълна от спекулации.

Марс

Последното изображение на блуждаещия камък е получено от панорамна снимка, в която се показва цялостна картина на скалата, от която е попаднал камък в предната част на марсохода.

Изследователите са разгледали получените данни от Опортюнити, като са използвали микроскопична камера и алфа частици с рентгенов спектрометър на роботизирана ръка.

При една от последните си мисии роботът на НАСА изпрати снимки на една истинска геоложка загадка.

На камерите Опортюнити е заснел странно образование върху скалите на Червената планета, които условно са наречени боровинки и за които учените от Американската космическа агенция все още нямат обяснение.

Сателити

Малките сферички са с диаметър от 3 милиметра и са разположени почти равномерно по марсианската повърхност.

Където топчиците са ерозирали от вятъра, си личи концентричната им структура, заради което напомнят на балончетата, които бяха открити при кацането на Опортюнити на Марс през 2004 година.

За разлика от първите новите „боровинки“ съдържат желязо и са вградени в скална матрица.

„Няма никакво съмнение, изправени сме пред решаването на нов геоложки пъзел“ – заяви астрофизикът Стив Скуайрс.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати