sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха нова планета около близнак на Слънцето

Откриха нова планета около близнак на Слънцето

Нови планети

Тези дни астрономи направиха ново звездно откритие. Те са регистрирали съществуването на три екзопланети в звезден куп, едната от които орбитира около звезда близначка на Слънцето.

Откритието на учените е от огромно значение. До момента екзопланетите са около 1000. Те са в звездни купове, но малко от тях са идентифицирани.

За регистрирането и идентифицирането на екзопанетите учените са използвали телескопа HARPS на Евпропейската южна обсерватория в Чили. Тази нелека задача им е отнела 6 години.

Проучването обхванало 88 звезди в звездния куп Месие 67, който включва около 500 звезди и се намира на разстояние 2500 светлинни години от Земята в съзвездието Рак.

Резултатите ясно показват, че съществуването на планети в отворени звездни купове вероятно е толкова често срещано, колкото и край изолирани звезди в Космоса.

Телескоп

Те обаче са доста трудни за откриване, обяснява съавторът на изследването Лука Паскини. Откритието и неговото потвърждаване бележат поврат в изследванията на Космоса за далечни светове. Това прави възможно систематичното им търсене в звездни купове.

Един от многото интересни факти, посочени в резултата от проучването, е че една от новооткритите три планети орбитира около звезда с характеристики, които изключително много се доближават до тези на Слънцето.

Втората планета има подобни на първата характеристики и също обикаля около подобна на Слънцето звезда. Третата пък кръжи около червен гигант с по-голяма маса.

Космос

Първите две екзопланети представляват горещи юпитери. Могат да бъдат сравними по размер с Юпитер, но са много по-близо до слънцата си и съответно много по горещи. Трите новооткрити свята имат прекалено висока температура на повърхността си, за да съществува вода в течна форма.

Само преди година група астрономи от Германия и Великобритания, изучаващи в детайли разположената близко до Земята звезда Gliese 667C, направиха ново интересно открие. Те намират три нови планети в орбитата ѝ, на които е вероятно да има вода и респективно различни форми на живот.

Интересното при това откритие е, че тази звезда се намира само на 22 светлинни години, което позволява на учените много по-лесно да я изследват със своите телескопи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати