Мистериозен камък на Марс озадачи учените

Марс

Камерите на марсохода Опортюнити, който вече 10 години работи на Марс, заснеха необикновен камък, който взриви научните среди.

Откритият камък е успял да потресе учените от НАСА, след като той се претърколил, а това на Марс се счита за невъзможно, защото планетата е смятана за геологически неактивна от стотици милиони години. Там е трудно едно тяло да се премести само от едно място на друго.

Специалистите не могат да намерят логично обяснение, с което да докажат преместването на марсианския камък.

Учените са направили спектрометрически анализ на камъка. Оказало се, че в него има много сяра и магнезий. Съдържанието на манган пък било два пъти по-високо, отколкото в който и да било друг известен на учените марсиански камък.

Камък на Марс

"Камъкът е бял по ръба си, а в средата е тъмно червен и прилича на поничка" - заявяват от НАСА.

"Не знаем какво означава всичко това. Ние сме ужасно объркани и всички в екипа не спират да спорят и да се карат относно камъка" - признават още специалистите.

Според професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания има няколко варианта, които могат да обяснят как се е предвижил камъкът.

В първият вариант се казва, че камъкът не се е местил, а преместен е бил роувърът на Опортюнити. Тази теза обаче не обяснява как камъкът се появява пред роувъра, тъй като повече от месец марсоходът е стоял неподвижен.

Изследвания на Марс

Според втория вариант това не е камък, а метеорит, чийто кратер не е заснет.

Третият вариант граничи с научната фантастика и противоречи на законите на физиката. В него се казва, че невидими сили са движели камъка.

На пресконференция, посветена на десетгодишнината от началото на работата с Опортюнити, ръководителят на научния екип Стив Скуайърс призна, че така нареченият „блуждаещ камък", намерен на повърхността на Марс, е феномен, за който все още не може да се даде категорично обяснение.

Откритието накара американската космическа администрация миналата седмица да издаде доклад за състоянието на Марс, озаглавен "Натъкнахме се на изненада".

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
гого
гого
02.02.2014 17:01
сигурно е бил вятър.все пак на марс той е много силен.
1
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.01.2014 14:30
Единственото логично обяснение аз намирам в земетресението (или в скучая, "марсетресението"). Но тук пише, че планетата е неактивна.. така че.. ами всичко е възможно.
2
0