Мистериозен камък на Марс озадачи учените

Марс

Камерите на марсохода Опортюнити, който вече 10 години работи на Марс, заснеха необикновен камък, който взриви научните среди.

Откритият камък е успял да потресе учените от НАСА, след като той се претърколил, а това на Марс се счита за невъзможно, защото планетата е смятана за геологически неактивна от стотици милиони години. Там е трудно едно тяло да се премести само от едно място на друго.

Специалистите не могат да намерят логично обяснение, с което да докажат преместването на марсианския камък.

Учените са направили спектрометрически анализ на камъка. Оказало се, че в него има много сяра и магнезий. Съдържанието на манган пък било два пъти по-високо, отколкото в който и да било друг известен на учените марсиански камък.

Камък на Марс

"Камъкът е бял по ръба си, а в средата е тъмно червен и прилича на поничка" - заявяват от НАСА.

"Не знаем какво означава всичко това. Ние сме ужасно объркани и всички в екипа не спират да спорят и да се карат относно камъка" - признават още специалистите.

Според професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания има няколко варианта, които могат да обяснят как се е предвижил камъкът.

В първият вариант се казва, че камъкът не се е местил, а преместен е бил роувърът на Опортюнити. Тази теза обаче не обяснява как камъкът се появява пред роувъра, тъй като повече от месец марсоходът е стоял неподвижен.

Изследвания на Марс

Според втория вариант това не е камък, а метеорит, чийто кратер не е заснет.

Третият вариант граничи с научната фантастика и противоречи на законите на физиката. В него се казва, че невидими сили са движели камъка.

На пресконференция, посветена на десетгодишнината от началото на работата с Опортюнити, ръководителят на научния екип Стив Скуайърс призна, че така нареченият „блуждаещ камък", намерен на повърхността на Марс, е феномен, за който все още не може да се даде категорично обяснение.

Откритието накара американската космическа администрация миналата седмица да издаде доклад за състоянието на Марс, озаглавен "Натъкнахме се на изненада".

Рейтинг

5 4
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
гого
гого
02.02.2014 17:01
сигурно е бил вятър.все пак на марс той е много силен.
1
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
26.01.2014 14:30
Единственото логично обяснение аз намирам в земетресението (или в скучая, "марсетресението"). Но тук пише, че планетата е неактивна.. така че.. ами всичко е възможно.
2
0