Зимните студове вледениха Скандинавския полуостров

Студ

Швеция успя да постави температурен рекорд, след като жителите на скандинавската страна се събудиха с температури от минус 41.2 градуса миналата неделя.

Суровата зима вилнее из цялата страна като се очакват и други температурни рекорди заради високото налягане, липсата на вятър и продължаващото ясно време.

Рекордно ниската температура от минус 41.2 градуса според данните на метеорологичната служба на страната беше измерена в село Каресуандо, което се намира в най-северната част на Швеция.

"Това е още и сезонен рекорд” - коментира метеорологът Ларс Унерщад.

Необичайният студ в страната оказа ефект върху местния транспорт в региона, като в резултат бяха спрени влакове и автобуси. Жестоката зима не подмина и Норвегия, където беше съобщено за внезапната смърт на хиляди риби в залива на остров Ловунд.

Температурата на въздуха в северната страна е достигала минус 7.8 градуса и в комбинация със силните източни ветрове е успяла да улови в смъртоносен леден капан хиляди риби.

Студове

Според норвежки медии херингите са били подгонени от корморани в залива на остров Ловунд, когато е станало замръзването. Този иначе необичаен феномен не се наблюдава за пръв път в Норвегия.

Миналата седмица жителка на град Фауске засне лос, замръзнал смъртоносно под водите на езеро. И докато на Скандинавският полуостров зимните температури са с опасно ниска стойност, в България в средата на зимата още няма сняг.

Според родните метеоролози следващите дни се очаква да завали дългоочаквания сняг, който няма да се задържи дълго, защото след него идва още една серия от пролетни температури.

Циклонът, който в момента предизвиква валежите в Италия, се очаква да премине и над северните части на страната ни. В четвъртък и петък ще проникне северен въздух, който ще донесе и леката снежна покривка.

Синоптикът Петър Янков смята, че в началото на февруари ни чака нова топла вълна, когато температурите ще варират между 6 и 11 градуса, като не се изключват и температурни рекорди.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
24.01.2014 13:12
ма много ви е мъчно че няма сняг.ма за какво ни е да вали там в софия и на пампорово.тука във варна не ни трябва голям зор имате за сняг да ви затрупа овчи глави тъпи
2
2