Кокичетата цъфнаха – годината ще е плодородна според поверията

Кокичета

Пролетните температури и слънчевото време, на което се радваме от миналата седмица, накара предвестниците на пролетта – кокичетата, да цъфнат в Родопите.

Според народните вярвания, ако кокичетата цъфнат преди Атанасовден, годината ще бъде плодородна, а зимните месеци ще се топли и меки.

В Смолян белите пролетни цветя се появиха още в края на декември и вече могат да се видят из целия планински град.

Според родните метеоролози обаче цъфналите кокичета не гарантират топла зима, защото техните прогнози показват, че през февруари и март зимата ще се развихри с пълна сила и в страната ни ще има обилни снеговалежи, съпроводени с ниски температури.

Зима

През март месец валежите ще са повече от нормалните за сезона, а пролетта се очаква да бъде много влажна.

Обикновено големите студове и снеговалежи у нас настъпват, когато се развихри и истинската зима в Русия, където топлото време също продължи и през януари.

Руските синоптици вече прогнозират нахлуването на студени маси в страната, идващи от Скандинавския полуостров.

В Якутия, Красноярски край и около Амур температурите вече стигнаха до минус 45 до минус 52 градуса.

Ръководителят на руския хидрометеоцентър Роман Вилфанд посочва, че в Москва и европейска Русия температурите в дните около Богоявление, което там се отбелязва на 20 януари, ще паднат до минус 15 и повече градуса.

Виелица

Това означава, че т.нар. Крешченски студове, които са характерни за всяка руска зима, вече настъпват. Синоптикът Петър Янков смята, че тези студове могат да се усетят и у нас в края на февруари.

Според професор Веселин Александров от Националния институт по метеорология хидрология към БАН през последните години сме свидетели на тенденция към повишаване на климатичните аномалии, показвайки като пример метеорологичните явления в САЩ от миналата седмица.

Професор Алкесандров каза, че теориите за настъпващ Ледников период са твърде крайни. По негови думи промяната в климата се дължи на човешката дейност, слънчевата активност и промяната на магнитните полюси.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати