От какво може да се произвежда биогориво?

Екокола

Биогоривото е бъдещето, което ни очаква. От години учени и изследователи от цял свят търсят алтернативи за производство на ефикасни и икономически ефективни биогорива. С годините нараства недостигът на изкопаемите горива, дизел и бензин. Това налага подобно търсене. Но не само. Биогоривата са и екологично чисти, което е добре дошло за замърсената ни атмосфера.

Спрямо хилядите тестове и опити, наяве вече има няколко открити суровини, от които може да се произвежда биогорио. Ето кои са те:

Биогориво от боклук

Датската енергийна компания Dong, работеща в сътрудничество с компанията Amagerforbr, стартира програма за направата на биогориво при преработката на боклук. Тя се базира на технология, при която отпадъците се превръщат в полутечно вещество, богато на енергия. Това се постига при нагряването на отпадъците при високи температури и смесването им с ензими. От това се получава течност, която може да се използва за генериране на електричество и топлинна енергия. На този етап на развитие енергийните предприятия обработват до 800 кг отпадъци. Технологията обаче всекидневно се усъвършенства и в близко бъдеще те се надяват капацитетът да се увеличи, а времето за обработка да се намали.

Бензин

Биодизел от коноп

Индустриалният коноп, растящ в неплодородни почви, е атрактивен като потенциален източник на устойчиво дизелово гориво. Влакнестата култура Cannabis Sativa, известна като промишлен коноп, притежава качествата да бъде суровина за производство на биодизел. Учени от катедрата по науки за растенията Парнас използвали масло от конопено семе за създаване на биодизел. Те използвали стандартен процес на обработка. След проведените тестове станало ясно, че конопеният биодизел показва висока ефективност на преобразуване – 97 на сто от конопеното масло било превърнато в биодизел. Той на свой ред преминал успешно всички тестове на лабораторията за биогорива. Дори нещо повече - показал свойства, които загатват, че този биодизел може да се използва при по-ниски температури от който и да е друг биодизел.

Електрическа кола

Трябва да напомним, че първият, който впряга потенциала на конопа в правенето на биогориво, е самият Хенри Форт и неговата първа кола, която е създадена изцяло на базата на коноп.

Биогориво от бактерии

Учени установили, че ако не се храни със специални хранителни вещества, бактерията Ralstonia eutropha David Chandler престава да расте и започва да произвежда сложни въглеродни съединения. Те биват съхранявани в черупката и и се отделяли под формата на изобутанол от тялото на бактериите. От него в последствие се получава биогориво.

Биогориво от тютюн

Учени, които смятат, че производството на тютюн е много по-подходящо, отколкото пушенето му, са го подложили на микробна ферментация. По този начин въглеводородите на растението се конвентират в енергийно ефективни горива.

Биогориво от водорасли

Натуралните масла във водораслите са перфектна суровина за биогориво за автомобили.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати