Ниагарският водопад замръзна

Ниагара замръзнал

За първи път от 1936 година насам Ниагарският водопад замръзна, след като Америка бе скована от рекордни минусови температури през последната седмица.

Легендарният водопад, който се намира между САЩ и Канада, бе скован от ледове, след като на територията му термометърът показваше минус 37 градуса.

Този вторник температурите около Ниагарския водопад стигнаха смразяващите минус 19 градуса, а заради силния вятър усещането беше като за минус 29 градуса.

Полярният студ застигна и 50-те щати от Северна Америка, като отрицателни температури бяха измерени дори на Хаваите, където бяха регистрирани минус 7 градуса на върха на спящия вулкан Мауна Кеа.

Необичайният студ в САЩ и Канада доведе до рекордни температури от минус 30 градуса, а заради поривите на вятъра се създаваше усещане за минус 50 градуса.

Ню Йорк подобри вековния си рекорд по ниска температура, след като на 7 януари в 07.58 часа местно време и 12.58 часа по Гринуич бе измерена температурата от 15.5 градуса под нулата.

Предишният рекорд бе температура от минус 14.4 градуса, регистрирана преди 118 години на 7 януари 1896 г.

Жертвите на необичайните тежки студове и снеговалежи в САЩ вече са 16 души. Загинали има в щатите Мичиган, Индиана, Уисконсин, Илинойс и Мисури.

Ниагарски водопад замръзнал

Повечето жертви са замръзнали от студ, а някои са загинали в пътни катастрофи.

Най-много са пострадали североизточните щати и щати от Средния Запад. От понеделник в местните летища са отменени вече 6000 полета, а почти 20 хиляди са отложени.

Най-напрегнато е положението на летищата в Чикаго (щата Илинойс), Сейнт Луис (щата Мисури), Бостън (щата Масачузетс), Индианаполис (щата Индиана), Нашвил (щата Тенеси) и Ню Йорк.

Метеорологичните служби очакват студът да продължи. По техни данни в сряда в половината американски щати температурите ще са под нулата. Това означава, че в зоната на действие на циклона ще се окажат 187 милиона души, което е почти две трети от населението на САЩ.

Федералните власти във Вашингтон следят ситуацията с крайно ниските температури в САЩ и са в готовност за оказване на помощ, ако такава бъде поискана.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати