Паяжините - филтър на въздуха?

Паяжините - филтър на въздуха?

Паяжини

Учени от Оксфордския университет наскоро откриха още едно уникално свойство на едно от най-удивителните творения в природата – паяжината. По нея тече електропроводимо лепило, разпределено по повърхността на нишките, което улавя безпогрешно плячката.

Установените електростатични свойства на лепилото, покриващо паяжината, не само и дават способността, но и я карат да улавя всички заредени частици – от миниатюрни прашинки и боклуци до летящи насекоми.

Това на пръв оглед причудливото физично явление кара мрежата на паяжината де се движи в посока на всички прелитащи наблизо обекти, без значение дали те носят положителен, или отрицателен заряд.

Отдавна известен факт е, че абсолютно всичко, движещо се из въздуха, носи със себе си статичен заряд. Паяците обаче са тези, които са го усвоили и го използват, за да хванат плячката си. Чрез това откритие най-накрая може да обясни как паяжината успява да захване дори малки частици от въздуха и защо насекомите така лесно попадат в нея.

Направеното откритие може да се използва по цял свят за мониторинг на състоянието на околната среда. Тънките нишки на паяжината активно филтрират замърсяващите вещества от въздуха не по-малко ефективно, отколкото скъпите промишлени датчици.

Паяжина

Феноменалната физика на паяжините ги прави идеални активни филтри за замърсения въздух. Това включва аерозолите и пестицидите. Само по себе си електрическото притегляне завлича тези частици в мрежите.

Друга констатация, установена от учените е, че дори само като се погледне формата на паяжината, може да се определи наличието на определени химични вещества във въздуха. Досега бе известно, че паяците започват да плетат съвсем различна мрежа, когато се намират под въздействието на различни препарати.

Под ЛСД те създават удивително красиви мрежи и грозни плетеници, когато получат доза кофеин. По този начин само формата на паяжината е способна да покаже на наблюдаващия я дали във въздуха се съдържат особени химикали, които влияят на поведението на това уникално същество.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати