sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бионично око помага на прогледнем

Бионично око помага на прогледнем

Бионично око

В света има стотици милиони незрящи. Всяка година те очакват развитието на различни клинични тестове и техните резултати. През предходната година два австралийски екипа работеха независимо върху създаването на зрителен имплант.

Въпреки различните им подходи те дават добри резултати. Комбинирани, те биха могли да помогнат на над 85% от незрящите в световен мащаб.

BVA - Bionic Vision Australia, е държавен консорциум от изследователи. Те работят усилено в усъвършенстването на бионични очни устройства, способни да възвърнат в различна степен зрението на хора, загубили го поради наследственото заболяване Retinis pigmentosa, причиняващо слепота и макуларна дегенерация – болест, свързана с възрастта.

Засега бионичното око може да помогне само на страдащи от тези две заболявания. BVA обаче е само един от научните колективи, които се занимават с подобни разработки.

Продуктът бионично око има само едно специфично изискване. За да се задейства, е необходим поне един все още здрав очен нерв, както и развит зрителен кортекс. За съжаление тази технология не може да помогне на пациенти, които никога не са имали зрение. Или поне засега.

Това значи, че на този етап голяма част от незрящите няма да могат да се възползват от иновативната технология поради високата ѝ цена и ограничено количество на произведени продукти.

очи

Въпреки това в световен мащаб около 2 милиона болни от Retinis pigmentosa, чието зрение неминуемо се влошава с времето, вече имат надежда. Само в Австралия именно това коварно заболяване е причина за половината случаи на пълна слепота.

Изработените очни устройства са с проста технология. Те се състоят от камера, прикачена за чифт очила, която снима обкръжението и го изпраща в реално време като радиосигнал към микрочип, имплантиран в очното дъно.

Електродите, свързани с него, преобразуват сигналите в електрични импулси, чрез които стимулират оцелелите клетки в ретината, свързани с очния нерв. А полученият сигнал се интерпретира от центровете за анализ на зрителни стимули в мозъка под формата на отделни изображения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати