Астрономи откриха първата екзолуна

Екзолуна

Екип от американски астрономи направи уникално откритие. Учените са открили първата известна в света екзолуна. Откритието им е станало възможно с едновременно използване на няколко наземни телескопа.

Доскоро съществуването на екзолуни беше чисто теоретично предположение от страна на астрофизиците. Изследователите на Космоса предполагаха, че съществуват такива космически обекти, но не бяха засекли нито една.

Откритието на д-р Дейвид Бенет и екипа му от Университета в Нотр Дам, Индиана е първото научно доказателство за съществуването на въпросните обекти.

Учени от Университета в Харвард в момента изучават предоставените доказателства, но според астронома Дейвид Кипинг: „Това изследване и първият сериозен кандидат от всички познати ми изследвания”.

Луна

Двата космически обекта – екзопланетата и нейната екзолуна са били открити чрез използването на един необичаен метод. До този момент учените са документирали съществуването на повече от 1000 екзопланети, чрез анализиране на промените в светлините на звездите, около които гравитират.

Екипът на д-р Бенет е използвал друга, малко известна техника, т.нар. гравитационна микролеща. Вместо да измерват промените в светлината на звездите, те анализирали едва незабележимото усилване на звездната светлина, в следствие на въздействието на гравитацията.

Космос

При наблюдение на далечна звезда открили, че първо светлината й се увеличила 70 пъти, а час по-късно яркостта отново се увеличила, но с много по малко. Според анализа на учените това подсказвало, че пред луната е минал първо един по-голям обект, а след това по-малък.

Д-р Бенет и екипът му имат две теории на база извършените наблюдения - Според първата наблюдаваните обекти са сравнително близо, едва на 1800 светлинни години от Слънчевата система.

В този случай предполагаемата планета трябва да има маса четири пъти по-голяма от масата на Юпитер, като нейната луна трябва да има маса наполовина на земната.

Според втората теория двата космически обекти са много по-далеч. В такъв случай има вероятност първият обект да е малка звезда или кафяво джудже, а около нея да обикаля планета с масата на Нептун.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати