Най-странните коледни и новогодишни обичаи по света

Коледна Елха

От има-няма двадесет години Дядо Мраз се оттегли в заслужена пенсия и неговото място беше заето от Дядо Коледа. Голяма част от мъжете на средна възраст така и не разбраха защо този леко подпийнал веселяк, който винаги се движи в компанията на Снежанка, беше заменен от дядо, който страда от наднормено тегло и се движи само в компанията на елени, но важното е децата да са доволни.

Замяната на единия дядо с друг в България доведе единствено до допълнителни разходи за родителите, на които сега им се налага да купуват подаръци два пъти – веднъж за Коледа и веднъж за Нова Година. Празнуването на тези празници в България не се отличава с някаква особена ексцентричност или оригиналност. Не така стои положението в някои от останалите държави по света. Ето някои странни коледни обичаи:

Дядо Мраз

Ние поне си имаме Дядо Коледа. Горките деца в Италия трябва да се задоволят с добродушната старица Бефана. Освен това трябва да изчакат чак до 6-и януари Богоявление, за да получат подаръците. Поверието гласи, че Бефана е била бедна селянка, известна с вкусните гозби, които приготвя. Една вечер на вратата на къщата ѝ почукали тримата влъхви, за да я питат за посоката за малкия Иисус.

Бефана не успяла да ги упъти, но ги приютила и нахранила, а на сутринта тръгнала с тях да търси бебето Иисус. Добродушната старица така и не намерила Божия син. Вместо това тя до ден днешен обикаля къщите и носи на добрите деца бонбони и играчки. Непослушните малчугани получават само торбичка с въглища, лук или чесън.

В Испания хората посрещат Нова Година с пълна уста и задължително в мълчание. Традицията повелява точно в полунощ да се изядат 12 зърна грозде, по един за всеки от месеците на новата година.

Нова Година–ново розово бельо – към тази традиция се придържат гражданите на Аржентина. За коледните и новогодишните празници витрините и щандовете на всички магазини в страната се изпълват с нежно розово бельо във всякакви форми и размери. Според традицията неомъжените дами трябва да получат за подарък комплект розово бельо.

Розово Бельо

Аржентинците смятат, че подаряването на розови гащи на стари моми ще им донесе късмет в намирането на идеалния мъж. В наши дни аржентинките, независимо от брачния им статут, носят розово бельо за Коледа и Нова Година. А защо точно розово - защото е комбинация от цвета на Дявола (червено) и цвета на Бога(бяло).

В Украйна традиционната украса за коледното дръвче е паяжината. Според стара украинска легенда едно бедно семейство си отгледало красива елха за Коледа, но средствата им не стигнали да купят украса за дръвчето. Елхата била поставена в центъра на къщата, а няколко дни по-късно паяци започнали да плетат паяжини сред клонките ѝ. В нощта на Бъдни вечер станало чудо и всички паяжини се превърнали в злато.

Исландия – пазете се от голямата коледна котка. Традицията повелява за Коледа да се подаряват дрехи, по разбираеми причини - топли. Исландците вярват, че който не получи като подарък дреха непременно ще бъде изяден от голямата коледна котка, която слиза от планината в нощта преди Коледа.

Бебе

Децата в Исландия оставят едната си обувка на перваза на прозореца в нощта срещу 12 декември. Тогава първият Коледен човек - Yule Lad, слиза от планината и носи на добрите деца бонбони и малки подаръчета. Обувката трябва да остане на перваза до Коледа, за да може всеки от 13-е Коледни човеци да остави своите подаръци за малчуганите.

В Русия традиционно изяждат киселите краставички като мезе за водката, в САЩ ги крият в коледните си дръвчета. Традицията да се крие коледна играчка във формата на кисела краставичка датира от началото на 19-и век. Американците вярват, че който открие заветната играчка сред клоните на дървото ще бъде късметлия през новата година.

Кисели краставички

Защо точно кисела краставичка? Историята разказва за един редника име Джон Лоуър, участник в Гражданската война. Дълги години той лежал в затвора Камп Смътър, сред глад и мизерия.

Молбите му трогнали един от надзирателите и той му дал кисела краставичка, която го спасила от гладна смърт. Когато години по-късно се върнал при семейството си, той решил до скрие краставичка сред клоните на коледното дърво.

Разчитай на мексиканците за превърнат Коледа в 9 дневна фиеста. В Мексико са особено популярни коледните фестивали „Las Posadas", които се повеждат от 16-и до 24-и декември.

Фестивалът чества пътуването на Божията майка от Назарет до Витлеем. По време на празненствата се чупи традиционна коледна пинята, която има седем върха, символизиращи седемте смъртни гряха. Пръчката, с която се чупи пинятата, символизира мощта на Бог.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Сара
Сара
25.12.2014 18:59
А как празнуват Коледа в Индия?
2
2
Asparux
Asparux
25.12.2014 13:11
Весела коледа.
2
2