Земните полюси се изместват

Полюси на Земята

Американски учени съобщиха, че полюсите на Земята се изместват заради промени в климата, възникнали в резултат от топенето на ледовете в Гренландия.

Според спътниковите данни на университета в Тексас Северният полюс се измествал с 10 сантиметра в южна посока от 1899 г.

Данните от 2005 г. показват обаче, че сега Северният полюс се измества към Гренландия.

Учените са установили, че 90% от това изместване се дължи на промените в климата, причинени от топенето на планинските ледници в Гренландия.

Топене на ледовете

За една година Гренландия е загубила 250 гигатона лед, Антарктида – 180 гигатона, а планинските глетчери са стопили 194 гигатона лед за една година.

Според Дейвид Кийт, който е професор по приложна физика в Харвардския университет, глобалното затопляне може да бъде предотвратено чрез разпръскването на отразяващи се частици в атмосферата, които да намаляват количеството на слънчева светлина, която достига до земната повърхност.

Специалистите прогнозират, че ако морското равнище продължи да се покачва, изместването също ще продължи.

От 2005 г. до сега Северният полюс се е изместил с 1.2 метра на изток.

Изместването на земните полюси е открито през 1891 г. от астронома Сет Карло Чандлър. Той установява, че полюсите могат да се отклоняват с приблизително от 6 до 10 метра за 433 дни и след това да се установят. Това означава, че звездните карти трябва редовно да се осъвременяват.

Слънце

Магнитното поле на Слънцето променя полярността си на всеки 11 години и така полюсите се изместват заради слънчевия цикъл.

Този август НАСА съобщи, че е възможна размяна на земните полюси, но засега не може да бъде уточнено кога ще се случи този природен феномен.

Размяната на полюсите ще предизвика вълни по цялата Слънчева система, а от взаимодействието на слънчевото магнитно поле със земното е възможно да се увеличат северните сияния.

Земните полюси не са се сменяли от 800 000 години и затова явлението се наблюдава непрестанно от специалистите в обсерваторията "Уилкокс" на Станфордския университет.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
petur
petur
29.12.2013 15:51
Ще си стоим в къщи !
2
1
Nikolai
Nikolai
05.05.2015 21:15
ти вярваш ли аз не
1
0