sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откраднаха урната с праха на Буда

Откраднаха урната с праха на Буда

Буда

Неизвестни лица са откраднали от храм в Камбоджа урната, за която се вярва, че съдържа праха на Буда. Престъплението е станало късно през нощта.

Свещената реликва е била отмъкната от будистко светилище в град Удонг, като никой не е успял да види крадците.

Пазачите разказват, че са се събудили от силния лай на кучетата и когато тръгнали към светилището видели, че вратите на храма са разбити. Крадците са успели да приберат всички налични пари и злато, съхранявани в светилището.

Буда Светилище

Няколко часа след престъплението полицията залови шестима души, които са заподозрени в обира, като сред тях има и пазачи на храма. По случая започна разследване, но до момента няма резултат и местонахождението на реликвата не е ясно.

Години наред прахът на Буда се съхраняваше в камбоджанската столица Пном Пен, а през 2002 г. крал Нородом Сианук нареди урната да бъде преместена в град Удонг, който е древната столица на Камбоджа и на неговата територия в миналото са били погребвани членовете на кралската династия. Няколко страни в света претендират, че притежават свещените мощи на Буда.

Статуи Буда

Съгласно легендата за Сидхарта Гаутама, наречен Буда, той бил кремиран след смъртта си, след което прахът му е бил разделен на 8 части, като с годините всяка една от тези части е разделяна многократно, заради което се вярва, че прахът на Буда се намира на няколко места по света.

Буда е починал на 80 години, като след кремирането, неговите ученици полагат до праха му други свещени реликви в свещени ковчежета, а върху тях са издигнали мемориални храмове.

Те са наречени с имена, обозначаващи неговите съвършенства - Татхагата (тъй дошъл, с добро дошъл), Сугата (създаващ добро), Ананда (блажен) и Джина (победител).

Свидетелства за живота на Буда се черпят от "Махапариниврана-сутра", "Лалитавистара", "Будхачарита"(Деянията на Буда) и "Махавасту".

Пепелта на Буда е открита през 1910 г. в столицата на Бирма – Мианмар от британски археолози, които разказват, че тя е била затворена в бронзов ковчег, заобиколен от овъглени човешки кости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати