Намериха уникални находки в града на Херкулес

Хераклейон

В открития през 2000 г. потънал древен град Хераклейон бяха изнамерени уникални древноегипетски находки от френския морски археолог Франк Годио и негови колеги.

Смята се, че той е потънал преди 1500 години, а според древногръцката митология Хераклейон е приюрявал Хубавата Елена и любовника ѝ Парис.

Легендите твърдят, че Парис и Елена са били приклещени в Хераклейон от ревнивия Менелай преди началото на Троянската война.

Древният град е носел и името Херакъл или наричан още Херкулес, защото се е вярвало, че легендарният гръцки герой го е посещавал през епохата на Античността.

Море

Ръководителят на археологическата експедиция - Франк Годио, сподели в интервю, че разкопките около откритието все още продължават, а разглеждането на всички йероглифи и находки сигурно ще отнеме 200 години.

Морските археолози споделят, че са намерили потъналия град съвсем случайно, след като са претърсвали водите на Нил за военни кораби на Наполеон от битката през 1798 г.

На дъното на египетската река са намерени 6-метрови статуи на богинята Изида, бог Хапи и неидентифициран египетски фараон.

Всички находки са в отлично състояние въпреки възрастта си.

Сред намерените статуи са и цифрите, които са охранявали храма, където Клеопатра е била провъзгласена за кралица на Нил.

Египетски статуи

Намерени са и десетки саркофази с тела на мумифицирани животни, които били принасяни в жертва на Амон Гереб - върховен бог на египтяните.

Открити са още амулети, златни монети и религиозни символи на боговете Изида, Озирис и Хорус.

Сред интересните находки са и атински тежести, които потвърждават теорията, че през Древността градът е бил важно търговско пристанище.

Според историческите свидетелства Хераклейон е потънал през IV – VII век след Христа. Една теория предполага, че градът е потънал след внезапно покачване на морското равнище.

Откритието ще добави дълбочина и повече детайли към познанията за древния свят, тъй като сред останките има перфектно запазени инкрустирани колони, съдържащи йероглифи.

Екипът от морски археолози заяви, че е готов да изложи някои от откритите обекти.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати