Феномен събужда страха на моряците вече 200 години

Феномен събужда страха на моряците вече 200 години

Мистериозни събития под формата на въртящи се кръгове, от чийто център струят лъчи събуждат страха на моряците вече 200 години.

Странното явление е било наблудавано в различни части на световния океан. Моряците са нарекли феномена "Колелата на Буда" или "Дяволската въртележка".

Първото съобщение за това странно явление е постъпило от английския капитан на военния кораб "Ястреб", който доложил в Адмиралството, че на 13 октомври 1879 г. видял в Персийския залив два огромни подводни кръга, имащи шпици от 16 светещи лъча. Колелетата се въртяли в противоположни посоки със скорост около 13 км/ч.

Аналогични явления наблюдавали и през 1880 г. от кораба "Шахинхин" по бреговете на Малабар. Там дължината на лъчите била около 600 метра.

Кръговете са засичани и през 1907 г. от кораба "Делта" в пролива Малака и през 1908 г. от кораба "Консулиер" в Сиамския залив, там дължината на лъчите била определена на 300 м.

През 1902 г. , в Гвинейския залив по време на преминаването на кораба "Форт Салисбъри, " през центъра на блестящите кръгове, моряците видели на хоризонта тъмен обект, който се намирал на около 150 метра, от двата края на светлините. Но когато корабът им се устремил към него, мистериозния обект се потопил в дълбините на океана и изчезнал.

През 1906 г. в залива на Оман от нажежен подводен обект излизали лъчи, които се движаели на разстояние от около 8 метра един от друг. Те били с редовно покритие и последователност и минавали по потопената част на кораба.

През 1967 г., моряци наблюдавали в Персийския залив въртящите кръгове, само че този път забелязали и нажежен сферичен обект с диаметър 20-30 м, разположен на повърхността.

Екипажът на научния кораб "Владимир Воробьов" в Бенгалския залив наблюдавал въртящи се под вода 8 бели радиални лъчи с дължина от 200 м, идващи от обект под водата.

Засякъл го сонара на кобаба. Неизвестният обект бил на дълбочина 20 метра под кораба, а дълбочината на океана на това място е 170 метра. Площта на му била доста масивна.

Феномен събужда страха на моряците вече 200 години

Явлението продължило около 30 минути. Моряците не могли да спят от страх и будували, докато корабът им не акустирал в пристанище.

През 1973 г., командният кораб "Антон Макаренко" се натъкнал на колелата в пролива Малака. Те били с диаметър от 10-15 м.Те се остклонявали от кораба и постоянно сменяли посоката си на въртене.

През юли 1978 г. на екипажа на кораба "Новокузнецк" който се намирал във водите до екватора, засякал странните кръгове.

Изведнъж от водата изплувал странен кръгъл обект, леко сплескан в двата края.

Той бил с размерите на футболна топка. Той се издигнал над водата, описал няколко кръга около кораба и отново потънал в океана.

Членовете на екипа на съветския кораб "Професор Павленко", намиращ се в Адриатическо море на 8 юни 1984 г., наблюдавали на повърхността страното явление и дори го фотографирали.

Учените обясняват появата на светлинните кръгове в океана със стада от луминисцентни микроорганизми. Хипотезата им обаче леко куца, защото микроорганизмите не се движат със скорост от 150 км/ч.

Университетски преподаватели от Хамбург също се опитват да обяснят този феномен с нажежени микроорганизми, които под влияние на сеизмични вълни от океанското дъно, се струпват на дадено място.

Но това твърдение не обяснява симетрията на кръговете и еднаквата им ротация. А и водната проба, взета от персонала на кораба "Владимир Воробьов" веднага след наблюдението на въртящите се кръгове, не съдържа никъв нажежен планктон.

Феноменът все още си остава загадка.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати